Mielipiteet

May Forssa be with you

Seutukaupungeista ja maaseudustaan Forssa on varmasti kulttuurisesti ja luonnonmaantieteeltään sijainniltaan uskottavin. Jos sellaisena pidetään Satakuntaa, Hämettä, Varsinais-Suomea, Pirkanmaata, Uuttamaata, Kanta- ja Päijät-Hämettä. Savolaiset ja karjalaiset viihtyvät täällä hekin. Jos kaipaat suomalaista seutukaupunkia ja sen maaseutua keskellä viittä maakuntaa, silloin kartta kertoo varmasti, mistä sellainen löytyy. Forssan torilta. Se kun on suomalaisista se kaikkein suomalaisin.

Jos olet huolissasi koronasta ja kaipaat maaseudun suojaan ja palveluita samalla arvostaen Helsingin, Tampereen tai Turun suunnilta, silloin Forssa on kartalta katsoen etsimäsi. Voit valita tonttisi myös järven tai joen rannaltakin. Näin minä tein, kun jouduin kulkemaan viiden tiedekunnan yliopistoissamme ja vielä Euroopan johtavan luonnonvaralaitoksen labroissa etätyötäni tehden Jokioisissa. Se oli maantieteilijän valinta sosiologina ja biologina. Kartta kun ei valehtele eikä lokalisaatioehtomme. Etätyötäkin on tehtävä varoen turhaa liikkumista.

Luonnon rinnalla moni meistä arvostaa myös suomalaista kulttuuriakin. Se on todella rikas, kun voit hakea sitä kaikilta ilmansuunnilta ja vain kävellen torilta tai pyöräillen, autolla vajaan tunnin matkan päässä kaikista suurimmista keskuksistamme palveluineen ja Forssasta lähtien.

Me ja lapsemme teemme jatkossa työmme juuri etätyönä ja pyrkien liikkumaan mahdollisimman optimaalisesti ja varoen rasittamasta itseämme ja elinympäristöä samalla. Muutos on VALTAVA ja vanhemmat voivat auttaa siinä lapsiaan, suojella koronan kaltaisilta pandemioiltamme. Se ei ole hätävarjelua eikä propagandaa, dystoniasta pelotellen, vaan suomalaista pragmatismia, käytännön järkeämme. Tehdä sen heidän puolestaan, lastemme, antaen heille oikean identifioitumiskohteen aikuisuudelleen. Ja myös vapauden valita kaikista ilmansuunnista aikuistuttuaan.

Juuret syntyvät hyvin varhain ja spatiaalisina, ei vain regionaalisina valintoinamme. Sen kun tekevät kyllä vanhempamme. Emme voi valita vanhempiamme, juuriamme ja perintötekijöitämme, asuinpaikkaa, johon lapsena kiinnyimme juurinamme. Emme me tietämme valinneet, tie valitsi meidät. Me vain voimme auttaa siinä lapsiamme, tarjota kaikki ilmansuunnat valittavaksi myös Suomessa asuen.

Vastuu lapsistamme on vanhempien valinnoilla. Me rakennamme juuri heille Forssassa uutta modernia kasvuympäristöä monitoimikoulunamme samalla vanhaa kulttuuriperintöämme säilyttäen. Se oli ja on ollut forssalaisilta iso uhraus ja vaati nytkin viiden vuoden suunnittelun. Mutta nyt se valmistuu kahden vuoden aikana myös sinun lastesi käyttöön. Tästä me emme tingi. Lastemme tulevaisuudesta, ympäristöstämme ja sen kulttuuriperinnöstä.

Lapsiystävällinen kiertotalous eivät ole puutarhakaupunkimme logoissa vain propagandaa, oman aikamme ismejä, vaan luonnon- ja kulttuurimaantieteellinen tosiasia, josta emme pääse edes irti oman aikamme vanhempina, forssalaisina luottamushenkilöinä. Tiedän sen Suomen ja maailman moneen kertaan tiedemiehenä kiertäneenä ja myös kartan monella tapaa tuntevana aluesuunnittelijana, professorina, opettajana, isänä ja isoisänä.

Uusimmat

Fingerpori

comic