Mielipiteet

Meillä ei ole poliittista syytä ostaa hävittäjiä Amerikasta – Koska emme kuulu Natoon, olisi luontevaa ostaa koneet Ruotsista

Saab Gripen ei olisi Nato-kone. Kuva: Stefan Jerrevang / EPA
Saab Gripen ei olisi Nato-kone. Kuva: Stefan Jerrevang / EPA

Suomi on ostamassa 10 miljardilla lentokoneita. Tarjolla on viisi vaihtoehtoa. Puolustusvoimien tehtävänä on valita niistä suorituskykyisin. Poliittiset mielipiteet eivät saa vaikuttaa valintaan.

Toimintamalli on järjetön. Ensinäkin, sodissa lentokoneita käytetään hyökkäystehtäviin, ei puolustukseen. Yleensä hävittäjien suorituskykyä arvioidaan niiden mahdollisuudella voittaa vastustajan lentokoneet ilmataistelussa, joka on vanhentunut sodankäynnin muoto. Nykymaailmassa lentokoneiden pääasiallinen tehtävä on ilmavalvonta. Se onkin ainoa asia, johon Suomi tarvitsee hävittäjiä.

Suomen puolustus nojaa maavoimiin. Tarvitsemme motivoituneita sotilaita ja heille hyvän aseistuksen, johon kuuluu tehokas ohjusjärjestelmä, Siinä meillä on kyllä parantamisen varaa. Tehokkaan ohjuspuolustusjärjestelmän hankinta maksaa vain murto-osan siitä, mitä suunniteltu hävittäjähankinta.

 

Hornet-hävittäjien hankinta Amerikasta oli aikanaan poliittinen päätös ja järkevä, koska haimme etäisyyttä Venäjään. Jopa amerikkalaisten oli kuitenkin vaikea ymmärtää, miksi Suomi hankki lentokoneen, joka oli suunniteltu toimimaan lentotukialuksilta ja jonka valmistus oli harkittu lopettaa. Heillähän oli tarjolla myös, uudempi ja halvempi Suomen olosuhteisiin paremmin sopiva hävittäjä. No, mitäpä niistä. Nykyiset Hornetit ovat suoriutuneet ilmavalvontatehtävistään ihan hyvin.

Lentokoneiden hankinta on Suomelle poliittisesti tärkeä hankinta, joten politiikkojen on se myös tehtävä. Meillä ei ole poliittista syytä ostaa koneita Amerikasta. Olemme Euroopan Unionin jäsen, joten koneet on syytä hankkia Euroopasta. Koska emme kuulu Natoon, olisi luontevaa ostaa koneet Ruotsista, joka ei myöskään kuulu sotilasliittoon.

Uskon, että Suomen ilmavalvonta pystytään hoitamaan Saab Gripeneillä.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic