Mielipiteet

Miehet kokkeina – Muuttuneista ajoista huolimatta käyttävät usein ruoanlaitossa oikeaa voita, kokomaitoa ja läskiä

Monet miehet ovat ottaneet keittiön hallintaansa. Kuva: Pekka Rautiainen
Monet miehet ovat ottaneet keittiön hallintaansa. Kuva: Pekka Rautiainen

Jos mies 60-luvulla kokkasi essuun kääriytyneenä, sanottiin ämmälauriksi. Tarveaineet olivat toki vähäiset. Lähes kaikki saatiin omasta pellosta tai eläimistä. Tehtiin kunnon läskisoosia, tirripaistia, papusoppaa, kalasoppaa (jopa paremman puutteessa särjistä tai ruutanoista) , makkarasoppaa Hakalan Suomesta, makaroonilooraa, pernasoppaa, maitokaalia ja sitä inhokkia eli tillilihaa. Parasta kuitenkin oli pylsy eli kolmen sormen liha.

Silloin muinoin syötiin yksipuolisesti ja tyrnästi. Silava piti miehen tiellä. Oikeaa luomuruokaa.

Jouluna teurastaja Väiski tempaisi Parabellumin palttoon taskusta ja poksautti sian eläinten taivaaseen. Siitä alkoi juhlapidot.

Kinkku paistettiin leivinuunissa. Suolista tehtiin makkaraa. Kaikki sian elimet käytettiin tarkoin. Niitä säilöttiin eteisen konttoorissa. Sieltä käytiin varkain sosialisoimassa välipalaksi maksaa ja munuaisia.

Nykyaikana monet miehet ovat ottaneet keittiön hallintaansa. Roolit ovat vaihtuneet.

Terveysvalistuksesta huolimatta käyttävät usein ruoanlaitossa oikeaa voita, kokomaitoa ja läskiä niin, että silmistä tirisee.

Moni asia on siis toisin. Vaimot tekevät uraa. Miehet kokkaavat. Mm. ystäväni on jo vuosikymmenet valmistanut elinkumppanilleen ns. lohturuokaa. Hän ei suin surminkaan tee mitään suosittua gourmet-ruokaa vaan vanhaa kunnon läskisoosia, makaroonilooraa ym. vastaavaa.

Kauppojen hyllyt on täyteen ahdettu kaiken maailman sörsselsönejä. Kastikkeita ja muita sooseja on joka lähtöön. Leikkeleitäkin toistakymmentä metriä. Kaiken lisäksi tuo nykyajan villitysruoka eli sushi. Raakaa kalaa en kyllä syö.

Ravintolakulttuurista puheen ollen Forssassa ei ole juurikaan tähtiravintoloita. No ei ole tarviskaan. Asumme Forssassa emmekä Helsingissä.

Taidanpa ottaa pilkkumillisen piapoa palanpaineeksi.

Uusimmat

Fingerpori

comic