Mielipiteet

Mielen hoitaminen kaikkien tehtävä

Työhyvinvointi näkyy yrityksissä muun muassa sairauspoissaolojen vähentymisenä.

Mielenterveys ja mielen hyvinvointi ei ole irrallinen asia, mieli on osa ihmistä, ihmisyyttä. Maailmamme on muuttunut niin paljon, elämä on muuttunut selviytymistaisteluksi. Meidän pitäisi aina vaan jaksaa kaiken aikaa yhteiskunnassa muuttuvien asioiden keskellä. Monet asiat muuttuvat niin nopeasti, ettemme tahdo pysyä niiden perässä.

Ihminen on kokonaisvaltaisesti tunteva ja jokainen meistä on erilainen yksilö. Meitä kuitenkin vaaditaan jaksamaan samalla tavalla. Työelämä ei huomio tarpeeksi herkkiä ja tunteilla eläviä ihmisiä, ihmisiä joilla olisi annettavaa työyhteisöön. Työntekijät nähdään pelkästään tuottavina yksilöinä, ei ihmisinä, joilla olisi annettavaa työpaikan hyvinvoinnille.

Työ kuin työ olisi kuitenkin mukavampi tehdä, jos työpaikalla vallitsisi rento ja avoin ilmapiiri. Hyvinkin pienillä teoilla voi olla työviihtyvyyteen ja mielen hyvinvointiin positiivisesti vaikuttavia tekijöitä. Taukohuoneen viihtyisyyteen ei tarpeeksi panosteta. Muistan erään työpaikan kahvihuoneen, jonne oli piirretty seinään kaunis puu ja sen oksiin oli kiinnitetty pysäyttäviä aforismeja. Mieli keveni aina tauolle mennessä, vaikka työ oli vaativaa ja raskasta.

Tarvitsemme täydellisen muutoksen työpaikoilla viihtymiseen, työpaikkojen ilmapiirin muuttumisessa positiivisemmaksi ja iloisemmaksi. Miten hyvältä tuntuisikaan, kun joku hieroisi hetken aikaa hartioita tauon aikana. Miten hyvältä tuntuisi kuunnella hetki rauhoittavaa musiikkia. Miten tekisi hyvää ottaa tauolla torkut.

Monilla meistä on vaikeaa ihmissuhteiden viidakossa, taloudellisen tilanteen ahdingossa. Pienillä teoilla voimme luoda hyvää mieltä toinen toisillemme. Pysähdy ja kuuntele. Kosketa. Ole läsnä. Voit olla päivän tärkein kontakti toiseen ihmiseen. Ei se mielen hoitaminen sen kummempaa ole. Se on meidän kaikkien tehtävä. Sinun ja minun.

Birgitta Wulf

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti