Mielipiteet

Mielipide: Aikaikkuna Natoon – On vaikea uskoa, ettei Nato huolisi kahta pohjoismaista hyvinvointivaltiota puolustusliittoonsa milloin tahansa

Nato-keskustelu käy kuumana. Kuva: Timo Jaakonaho
Nato-keskustelu käy kuumana. Kuva: Timo Jaakonaho Lehtikuva/Timo Jaakonaho

Kansanedustaja Timo Heinonen kirjoitti tunteikkaan, ja jopa pelotteluun taipuvaisen mielipiteen Suomen liittymisestä Natoon (FL 16.3.). Aikaikkuna voi sulkeutua nopeastikin. Kiire hänen mielestään siis on. Toisaalta presidentti Niinistö kehotti suomalaisia pitämään pään kylmänä. Keskustelu ”kylmästä” asiasta käy kuumana. Aika näyttää miten käy. Alkaako kiehua, vai palaako pohjaan?

Naton kohdalla sana ”aikaikkuna” on esiintynyt viime päivinä tiuhaan. Mitä se käytännössä tarkoittaa? Jos emme liity Natoon nyt, niin se ei onnistu myöhemminkään? Suomelle aikaikkuna sulkeutuu milloin tahansa, mutta ainakin kesään mennessä, Heinonen maalailee. Myös Ruotsille saattaa käydä kylmät syksyn parlamenttivaalien jälkeen, tai paremminkin veto loppuu ja aika-akkuna pamahtaa kiinni. Hurjaa puhetta Heinoselta. Oikeasti on vaikea uskoa, että Nato ei huolisi kahta pohjoismaista hyvinvointivaltiota puolustusliittoonsa milloin tahansa, varsinkin kun laajentuminen ei ole ollut Natolle ongelma.

Heinonen & co -logiikalla Natoon liittyminen ei olisi onnistunut aikaisemminkaan, sillä aikaikkuna on nyt. Turhaanko Natoon haluavat ovat liittymisen puolesta vuosikaudet kampanjoineet? Kansanedustaja Heinonen kirjoitti blogissaan huhtikuussa 2016, että mitä Naton silloinen sotilaskomitean puheenjohtaja Petr Pavel oli asiasta mieltä:

”Petr Pavel totesi maanantaina, että lopulta maamme Nato-jäsenyys olisi käytännössä vain meidän omasta halustamme kiinni. Hänen mukaansa kyse olisi lähinnä teknisestä muodollisuudesta, jos päätös siirtyä kumppanuusohjelmasta jäseneksi syntyisi.”

Tämä siis vuonna 2016. Aikaikkuna oli auki silloin ja Nato-optio voi loistavasti, vai laskiko silloinen Naton sotilaskomitean puheenjohtaja luikuria? Jos laski, niin kansanedustaja Heinoselle se upposi karvoineen päivineen.

Olisiko Naton aikaikkuna sittenkin tarvittaessa avattavaa mallia?

Uusimmat

Fingerpori

comic