Mielipiteet

Mielipide: Aluevaltuusto, ammattilaisvaltuusto? Kanta-Hämeen aluevaltuustossa ei ole ketään, joka ei olisi poliitikko tai sote-alan edustaja

Kanta-Hämeen aluevaltuustossa on kuntapoliitikkoja ja sote-ammattilaisia. Kuva: Soile Toivonen
Kanta-Hämeen aluevaltuustossa on kuntapoliitikkoja ja sote-ammattilaisia. Kuva: Soile Toivonen

Kanta-Hämeen aluevaltuustoon valittiin 59 valtuutettua, joista 50 on tällä hetkellä myös kuntansa valtuustossa, heistä varavaltuutettuna neljä. Aluevaltuutetuista 19 on lisäksi kuntansa hallituksessa.

Hallitusten puheenjohtajia valittiin aluevaltuustoon neljä: Forssasta Kaisa Lepola (SDP), Riihimäeltä Riku Bitter (KOK), Janakkalasta Pirjo Alijärvi (SDP) ja Lopelta Timo Heinonen (KOK), myös kansanedustaja.

Ainoastaan kolme valtuutettua, siis vain kolme, on sellaista, jotka eivät ole nyt eivätkä ole aikaisemminkaan olleet kuntiensa valtuustoissa edes varavaltuutettuina. He ovat kuitenkin sikäli ”ammattilaisia” sote-aluevaltuustoon, että ovat juuri sillä alalla: lääkäri Karri Vanttaja (Vihreät) ja Maija Kontturi (KOK) hammaslääkäri, molemmat Hämeenlinnasta ja sairaanhoitaja Tiina Metsäranta (VKK) Riihimäeltä.

Valitut entiset kaupunginjohtajat Hämeenlinnasta Tapani Hellsten (SDP) ja Juha Isosuo (KOK) eivät tosin ole olleet valtuustossa, mutta heidät voitaneen laskea kokeneiksi kuntapolitiikasta.

Kaikki alueen kahdeksan kansanedustajaa myös valittiin valtuustoon, heissä kaksi lääkäriä: Mirka Soinikoski (Vihreät) ja Päivi Räsänen (KD) ja lähihoitaja Aino-Kaisa Pekonen (Vas).

Sote-alalta aluevaltuustoon valittiin viisi (5) lääkäriä ja kolmetoista (13) sairaanhoitajaa tai lähihoitajaa ja heistä lähes kaikki ovat kuntansa valtuustoissa ja siis myös eduskunnassa kaksi lääkäriä.

Siis Kanta-Hämeen aluevaltuustossa ei ole ketään, joka ei olisi poliitikko tai sote-alan edustaja. Mihin hävisi kunnanvaltuustoissa ollut ammattikirjo ja ensikertalaisuus? Kuntien valtuustoihin valitaan nimittäin noin 20–30 prosenttia uusiakin.

Aluevaltuuston asiat ovat jopa suppeampia kuin kunnanvaltuustojen monenkirjavat toimialat ja tehtävät. Aluevaltuustossa on vain yksi toimiala: sote. Vaalit ovat tietenkin vapaat, mutta oliko puolueiden ehdokasasettelu tasapainoinen? Ei voi välttyä vaikutelmalta, että paikallinen/alueellinen

Uusimmat

Fingerpori

comic