Mielipiteet

Mielipide: Elonkierto on muutakin kuin olohuone – Puistoidea toteutettiin Loimijokilaakso-ohjelman yhteydessä

Kuva: Markku Åberg
Kuva: Markku Åberg

Sunnuntain äitienpäivän Forssan Lehdessä on Jokioisten Elonkiertoa esittelevä toimittaja Tiina Naulan hyvin rakenneltu artikkeli. Sen varmistaa Elonkierron Ystävien pitkäaikainen aktivisti professori Sirpa Kurppa. Lämmin kiitos molemmille.

Oma osuuteni tuossa ”kierrossa” oli Loimijokiohjelman vetäjäksi kutsutun projektipäällikön vaatimaton rooli aikana, jolloin olimme hakeutumassa EU:n jäseneksi. MTT (Luke) Vantaan Tikkurilasta Jokioisiin muutettuna oli monelle maatalouden ja luonnonvarojen innovaatio-ohjelmia kokoavalle liki tuntematon kansallisena organisaationamme. Jotain sille oli tehtävä ja vielä viivyttelemättä.

Valtaosa EU:n rahoista oli tarkoitettu juuri luovan ja innovatiivisen maaseudun ja elintarviketuotannon tukemiseen. Minun tehtäväksi tuli siten pyrkiä tekemään noita rahoituskanavia tutuksi, ideoida ohjelmia ja samalla pyrkiä rakentamaan verkostoja, jotka ovat kuntien ja maakuntiemme yhteisiä yhdessä tutkijoiden, tuottajien ja yrittäjä klustereiden rakenteinamme. Tärkein rahasto ympäristölle oli ns. Life-rahasto.

Vaikuttaa helpolta rastilta, mutta ei se sitä toki 1990-luvun alussa ollut. Meillä kun oli syvä lama ja kesken hakuprosessin kunnat irtautuivat rahattomina koko ohjelmasta ja MTT jäi yksin. Oli löydettävä ratkaisu, joka sopi sekä EU:n byrokratialle että ensimmäisille Life rahojemme käyttäjille. Emme voineet vetäytyä syrjään vain siksi, että yhteistyökumppanimme olivat vetäytyneet ohjelmasta. Se olisi ollut loppu myös muun rahoituksen hankkimiselle uudessa toimintaympäristössämme, joka oli kunnille ja yrittäjillemme eurooppalaisine kumppaneineen vieras mutta jatkossa EU-ohjelmineen välttämätön.

MTT (Luke) oli ja on edelleen globaali tieteen tekijä, maailmalla tunnettu ja sillä on joka maakunnassa toimintaa. Se helpotti työtäni ja idea Elonkierrosta puistona oli sekin jo valmiina viljelypäällikkömme pöydällä. Näin siitä tuli hetkessä toteutettava rinnan Loimijokilaakson lukuisista muista ohjelmistamme, siinä missä eurooppalaiset muutkin ohjelman yksittäiset hankkeet. Myöhemmin se vielä laajeni palkittuna ohjelmana Europasta Kiinaan ja meille uskottiin jopa sen koordinointi kilpaillessamme siitä brittien ehkä nimekkäimmän yliopiston kanssa.

Se on myös ohjelma, jota on mahdollisuus edelleen jatkaa ja laajentaa sekä pyrkiä hakemaan siihen rahoitusta. Tosin tänään hieman helpommalla tavalla kuin vielä 1990-luvun Suomessa ja Euroopassa eläen. Rahoittaja kun on sekin jo valmiiksi näiden ensimmäisten ohjelmiemme kautta muuttunut palvelemaan suoraan näiden klustereiden tarpeitamme. Jonkun on vain se koottava ja haettava myös oma rahoitus, jota kuntien kohdalla ei enää rasita aluehallinnolle siirretty valtaisa sosiaali- ja terveydenhuoltomme hoitovelvoite.

Uusimmat

Fingerpori

comic