Mielipiteet

Mielipide: Entäs nyt! Maassamme on monta asiaa ollut pitkään vinossa, mutta ongelmat on lakaistu maton alle

Suomen maatalouskin on ajettu kriisiin. Kuva: Tapio Tuomela
Suomen maatalouskin on ajettu kriisiin. Kuva: Tapio Tuomela

Pari vuotta Suomessa elettiin ”korona-aikaa”, jolloin päivittäin kuultiin lukuisia kertoja samat masentavat tilastot päivitettynä.

Suomi teki velkaa parikymmentä miljardia, josta suuri osa jaettiin kunnille ja suuryrityksille, kun pelättiin konkursseja ja kuntien palvelujen heikkenemistä. Seurauksena oli, että monet näistä tekivät valtavat voitot tai positiiviset tilinpäätökset!

Pari kuukautta on puhuttu vain Ukrainasta ja Venäjästä. Tilannetta seurataan, kauhistellaan ja annetaan kansanmurhan ja hävityksen jatkua. Sekä ihmisten hätä että maan jälleenrakentaminen vaativat miljardeja!

Edelliseen liittyvä mutta suureksi osaksi myös itse aiheutettu ongelma on elintarvikkeiden tuleva huima hinnan nousu tai joitakin niistä ei saada rahallakaan!

Suomen maatalous on tarkoituksella ajettu kriisiin, josta selviäminen ei ole helppoa. Jos kolmannes maasta jää kylvämättä eri syistä ja vielä tulee viime kesän tapainen huono sato. ollaan todella vaikeuksissa, joista ei selvitä puhumalla ja vain sormia napsauttamalla! Suuri osa maapallon asukkaista elää ulkomaisen avun turvin. Kun maailman vilja-aitat tuhotaan, voi vain aavistaa miten käy!

Tähän on johtanut Suomessa politiikka, joka kuvastuu erään kansanedustajan lausunnosta vuosien takaa: ”Suomen maatalouden voisi lopettaa, koska ruoka saadaan halvemmalla ulkomailta”! Näinköhän on?

Sairaanhoitajat ja opettajat ovat työtaistelussa, kummankin ongelmat, jotka eivät ole pelkästään taloudellisia, johtuvat jo vuosien taakse. Varsinkin peruskoulua on jo kauan viety eteenpäin ”uudistuksilla”, joita on tullut niin tiheään, että edelliseen on tuskin sopeuduttu, kun jo uusi on kokeilla.

Lasten ja nuorten pahoinvointi on lisääntynyt vuosi vuodelta ja tämän korjaamiseen koulun resurssit eivät ole riittäneet. Lisäksi syyt ovat syvemmällä. Jo esikouluun tulleessa melkoinen osa lapsista on testattu eri ongelmien vuoksi. Nyt tilanne on se, että toisen asteen koulutukseen tulevista 10 %:a ei omaa tarvittavia perustaitoja ja tietoja selviytyäkseen opinnosta! Sairaanhoitajien lisäksi myös opettajista suuri osa on vaihtamassa alaa. Pääasia on kiinnitetty seiniin, mutta niiden sisällä työskentelevistä ei juuri ole huolta. Kyllähän siellä pärjätään kuten ennenkin!

Sairaanhoitajien kohdalla vaikeat asiat ovat myös olleet esillä pitkään ja toistuvasti.

On meillä siis muukin vaikea asia tällä hetkellä mediassa kuin Natoon liittyminen, joka olisi voitu tehdä 30 vuotta sitten, kun se olisi ollut melko vaivatonta. Kuten naapurissa meilläkin eräät kannatusprosentin kasvavat tilanteen mukaan!

Ennen kuin on päästy ensi syksyyn on hallituksen saatava paljon muutakin aikaiseksi, kuin perustaa työryhmiä, joilla yleensä on tapa lakaista tämän hetken ongelmat ”maton alle”.

Joillakin ”tukiaisilla”, lisävelalla, indeksikorjauksilla tai puheilla ei enää selvitä varsinkaan heikoimmassa olevien vaikeuksista!

Vapputerveisin

Uusimmat

Fingerpori

comic