Mielipiteet

Mielipide: Euroviisut on palautettava musiikkikilpailuksi – Nykyään tärkeintä on rekvisiitta: ilotulitukset, ilmapallot, puvustukset ja vähäpukeiset pyllyä pyörittävät naiset

Chanel esitti tämän vuoden Euroviisuissa Espanjan kilpailukappaleen. Kuva: Marco Bertorello/ AFP/ Lehtikuva
Chanel esitti tämän vuoden Euroviisuissa Espanjan kilpailukappaleen. Kuva: Marco Bertorello/ AFP/ Lehtikuva

Musiikin aaltojen polulla tallatessani en nyt näe nykyisessä musiikkimaailmassa minkäänlaista ”Valoa ikkunassa”! Nykyään Euroviisuissa esitetään vain kertakäyttöistä sirkusviihdettä, jossa musiikilla on enää pieni sivurooli. Vain harvoin 2000-luvun Euroviisu-esityksistä on musiikkimaailmaan saatu unohtumattomia ikivihreitä sävelmiä. Tärkeintä kolmen minuutin esityksissä on rekvisiitta: ilotulitukset, ilmapallot, puvustukset ja vähäpukeiset pyllyä pyörittävät naiset.

Myös nk. asiantuntijaraadit antavat pisteitä pitkälti vain naapurimaille, mikä vie pohjan panostaa hyvän musiikin tekemiseen. Yksi poikkeus toki löytyy. Suomi antaa lähes aina täydet pisteet Ruotsille, mutta Ruotsi ei anna Suomelle pistettäkään. Siis sulle muttei mulle.

Itse tuo toukokuun yöllinen finaalilähetys on myös puuduttavaa katseltavaa. Lähetysaikaa kuluu liikaa juontajien jaarittelussa ja äänten laskua odotellessa. Moni valitsee yöunet Euroviisujen sijasta, kunhan ensin pyörittivät pyllyään ”Pump pump” ennen nukkumaanmenoa.

Nyt pitäisi palauttaa Sirkukseksi luiskahtanut eurooppalainen spektaakkeli takaisin hyvää musiikkia arvostavaksi kilpailuksi. Pitäisi ottaa myös ilmasto huomioon ja muuttaa kilpailu tapahtuvaksi etänä ja samalla hyräillä ”Katson sineen taivaan” ja todeta, ”Niin kaunis on taivas”. Jokainen maa esiintyisi netin välityksellä etänä kotimaassaan ja äänestykseen saisi osallistua ainoastaan yleisö. Toki äänestää saisi vain muitten maitten esityksiä kuten nykyäänkin.

Tanssipaikoilla soitetaan paljon hienoja kappaleita, joista monet on jo sävelletty Euroviisujen alkutaipaleelta v.1956 lähtien. Mutta nyt tallustan ”Laiskotellen” kuuntelemaan kappaletta ”Varjoon- suojaan” ja jospa löytyisi musiikillinen ”Tie uuteen päivään”! Onni suosii rohkeaa, niin minultakin saattaa syntyä musiikillinen teos, kun kerään sen rohkeuden ja ohjaan uudet sävelet musiikkikorvaani, jos sellainen on.

Eri mieltäkin saa olla ja lainasin kirjoitukseeni muutamia euroviisukappaleiden nimiä muistin virkistämiseksi.

Fingerpori

comic