Mielipiteet

Mielipide: Forssa kiristää ilmastotavoitteitaan – Uuden sukupolven työpaikat syntyvät luonnonvarojen säästämisestä, eivät niiden tuhlaamisesta

Kuva: Lassi Puhtimäki / FL
Kuva: Lassi Puhtimäki / FL

Tuntui ristiriitaiselta puhua ilmastonmuutoksesta maanantain valtuustossa samalla, kun Euroopassa soditaan ja akuutti humanitäärinen kriisi on käsillä. Niin raaka, tuomittava ja oikeudeton kuin Venäjän hyökkäyssota onkin, jopa Suomen tasavallan presidentti on todennut, että meidän on paitsi tehtävä kaikkemme Ukrainan auttamiseksi, myös parhaamme mukaan jatkettava arkea. Sitä me valtuutetut teemme – jatkamme arkista puurtamista forssalaisten hyväksi.

On hyvä huomata, että myös ilmastonmuutos on vakava ja akuutti humanitäärinen kriisi. Tutkijat kuvaavat ilmastonmuutosta aikamme kohtalonkysymykseksi, eivätkä suotta. Jos emme onnistu ihmiskuntana muuttamaan tapaamme elää tällä maapallolla, on seurauksena valtava määrä kärsimystä, köyhyyttä ja pakolaisuutta. Tämän tosiasian kieltäminen ei olisi reilua tulevia sukupolvia kohtaan.

Olen monesti ihaillen seurannut valtuustokollegoitani, kuinka heistä jokainen tuo oman asiantuntijuutensa kotikaupungin päätöksentekoon. Sähköasentajat ymmärtävät sähkölinjoista, opettajat hallitsevat pedagogiikan, sairaanhoitajat tuntevat terveysasemien arjen ja niin edelleen. Itse olen ammatiltani kestävän kehityksen asiantuntija ja opiskelen paraikaa ympäristöpolitiikkaa yliopistossa. Ilmastopolitiikka – se on minun ammatillinen erityisosaamisalueeni, jonka olen luvannut valjastaa forssalaisten käyttöön.

Ilmastonmuutoksen torjuminen tulee aina halvemmaksi, kuin sen vaikutusten kanssa eläminen. Siis taloudellisesti halvemmaksi, puhumattakaan inhimillisestä hintalapusta. Ilmastopolitiikka ei ole vouhotusta, vaan 2020-luvun talouspolitiikan tiukkaa ydintä. Kyse on siitä, että talouskasvu vihdoin sovitetaan luonnon kantokyvyn rajoihin ja jokainen tekee oman osansa ilmastokriisin ratkaisemiseksi.

Päätösehdotus valtuuston esityslistalla liittyi FISU-verkoston välitavoitteiden hyväksymiseen, toisin sanoen Forssan ilmastotoimien vauhdittamiseen yhteistyössä Finnish Sustainability Communities -verkoston kanssa. Hallituksen hyväksymät välitavoitteet ovat oikeansuuntaisia ja näkemykseni mukaan viitoittavat polkua kohti hiilineutraalia Forssaa. Ja mikä vieläkin tärkeämpää: tavoitteet resurssiviisaudesta, ylikulutuksen suitsimisesta ja jätteettömyydestä luovat pohjaa hiilinegatiivisuudelle ja kestävämmälle huomiselle.

Päätösehdotuksen esittelytekstissä nostettiin hyvin esiin ilmastotoimien positiiviset vaikutukset kaupungin imagoon ja elinkeinoelämään. Uuden sukupolven työpaikat syntyvätkin luonnonvarojen säästämisestä, eivät niiden tuhlaamisesta.

Ilmastonmuutoksen torjumisen kaava on lopulta melko yksinkertainen: päästöt alas ja nielut ylös. Samalla kun vahvistamme kaupungin hiilinieluja, vahvistamme luonnon monimuotoisuutta ja tulemme torjuneeksi toista aikamme suurta kriisiä, luontokatoa.

Olen lohduttoman monta kertaa parjannut Forssaa siitä, että olemme osittain jääneet ilmastotalkoissa sivustakatsojan rooliin. Hiilineutraalit kunnat ovat yhtä kuin hiilineutraali Suomi ja tähän työhön tarvitaan mukaan myös Forssa.

Kun katson FISU-verkoston päivitettyjä välitavoitteita ja kaupunginhallituksen tahtotilaa asian eteenpäin viemiseksi on paikallaan esittää kiitokset. Tämä on se porukka, jossa meidän kannattaa olla mukana ja tämä on se puoli historiasta, jolla kannattaa seistä.

Uusimmat

Fingerpori

comic