Mielipiteet

Mielipide: Forssa, vihreiden kokolattiamattojen kaupunki – Mitä vikaa on luonnon monimuotoisuudessa?

Koneellinen ruohonleikkuu on voimissaan. Kuva: Sari Mulari

Ei heilu heinä tuulessa, ei loista päiväkakkara, voikukka tai kissankello Forssan viheralueilla.

Joka alkukesä, kun pimeä ja harmaa talvi on viimein väistynyt ja saisimme hieman nauttia värikylläisyydestä, jota luonto tarjoaisi myös kaupungeissa, jyrähtävät voimallisesti käyntiin tehokkaat kukkien päänkatkojat, ruohonleikkurit. Joka puolella, jopa joutomailla ja pelloilla, jyristään polttomoottoreilla maaston kimpussa ja tuhotaan taatusti kaikki, joka vähänkin on värikästä ja tilalle saadaan maata myöten mahdollisimman matalalta leikattu ruoho, joka ensimmäisten helteiden tultua kulottuu ruskeaksi.

Miksi ihmeessä? Onkohan siisteysvimma mennyt jo liiallisuuksiin? Mitä vikaa on luonnon monimuotoisuudessa, joka voisi aivan hyvin vallita myös kaupungeissa?

Olisiko kovin vaikeaa katsoa, mistä oikeasti kannattaisi ajaa nurmikkoa, kuten esimerkiksi pallokentiltä ja jättää joitakin alueita luonnon omaan hoitoon? Lupiineidenko syy kaikki tämä ajojahti, joka vie pölyttäjiltä ruokapöydän, kuluttaa fossiilisia polttoaineita ja on visuaalisesti tylsää ja yksitoikkoista?

Ja jos syy on siinä, että nuorille pitää saada kesätöitä ruohonleikkaajina, niin töitä löytyy kyllä Heikanrinteen palvelukeskuksesta, jossa kymmenet vanhukset istuvat sisällä odottamassa ulospääsyä kesäluontoon, kun hoitajat eivät kiireiltään ehdi.

H.Salminen

Uusimmat

Fingerpori

comic