Mielipiteet

Mielipide: Hallituksen pitää peruuttaa järjetön päätös sairaanhoidon kela-korvausten leikkauksesta

Röntgentutkimus kuuluu kela-korvausten piiriin. Kuva: Lukas Pearsall

Hallituksen tulee luopua järjettömästä, puhtaasti ideologisesta päätöksestä leikata sairaanhoidon kela-korvaukset. Hallituksen päätös ruuhkauttaisi entisestään julkista terveydenhoitoa ja heikentäisi pienituloisten pääsyä erikoislääkärille tai fysioterapiaan.

Pienetkin korvaukset ovat toimineet kannustimena käyttää myös omia varoja terveydenhuollon rahoittamiseen. Yhteiskunnan kannalta kela-korvattu lääkärikäynti tulee edullisemmaksi kuin julkisen terveydenhuollon lääkärikäynti. Hallituksen linjaus ei ole taloudellisesti järkevää.

Tavoitellut 64 miljoonan euron säästöt kääntyisivät lisäkustannuksiksi, kun tarve toimeentulotukeen kasvaisi, hoitojen aloitus pitkittyisi, sairauspäivärahakaudet pitenisivät ja iäkkäiden toimintakyky heikkenisi. Leikkauspäätös onkin perustaltaan ideologinen, se nousee periaatteellisesta vastustuksesta yksityisiä palveluita kohtaan.

Kela-korvausten tasoa tulisi romuttamisen sijaan vahvistaa, jotta palveluruuhkaa saataisiin purettua. Hoitovelkaa on erityisesti koronan jäljiltä runsaasti eikä siitä selviydytä ilman yksityisen palvelutuotannon tukea.

Ihmettelen hallituksen jääräpäisyyttä, sillä ehdotus on saanut laajaa kritiikkiä niin terveydenhuollon toimijoilta kuin Kuntaliitolta ja Kelalta. Parlamentaarisessa työryhmässä vielä viime vuoden lopulla vallitsi yksimielisyys siitä, että leikkauksia ei toteutettaisi.

Yli kolme miljoonaa vuosittaista Kela-korvattua yksityislääkärikäyntiä kertoo näiden palveluiden tarpeesta. Korvauksia tarvitsevat erityisesti ikäihmiset, naiset ja pienituloiset.

Kela-korvaukset olisivat poistumassa kokonaan esimerkiksi yksityisistä fysioterapiakäynneistä, säde- ja sytostaattihoidoista sekä monista laboratoriotutkimuksista ja kuvantamiskäynneistä. Leikkaukset kohdistuisivat erityisesti gynekologi- ja silmälääkäripalveluihin, joihin on vaikea edes päästä julkisessa terveydenhuollossa.

Päivi Räsänen (kd.)

eduskuntaryhmän puheenjohtaja, lääkärikansanedustaja

Uusimmat

Fingerpori

comic