Mielipiteet

Mielipide: Hyvinvointivaltuustojen ryhmille puoluetukea? On kohtuullista, että johtaville luottamushenkilöille maksetaan korvaus ajankäytöstä, mutta poliittisten ryhmien tuki on liikaa

Kuva: Soile Toivonen
Kuva: Soile Toivonen

Turun Sanomien mukaan (19.2.) Varsinais-Suomen hyvinvointialueen valtuuston poliittiset ryhmät ovat – aika yllättäen – päättäneet, että valtuustoryhmille maksetaan puoluetukea 6000 euroa valtuutettua kohti, yhteensä vajaat 500 000 euroa vuodessa. Vaikka olen vain kesäkustavilainen, ehkä ”sivustakin voi huudella”.

Ensiksi, vanha käytäntö kunnissa on ollut, että kaikki luottamushenkilöt ovat maksaneet saamistaan kokouspalkkioista osan puolueensa paikallisyhdistykselle, puolueesta riippuen 40–60 %. Mikään pakko tämä ei ole ollut, kieltäytyäkin on voinut. Käytännössä näin on pelastettu näiden yhdistysten toiminta, koska jäsenmaksuilla ja keräyksillä se ei ole onnistunut enää vuosikymmeniin.

Itsekin tässä systeemissä mukana olleena pidän sitä oikeutettuna, koska raha ei tule kunnalta, vaan poliitikoilta. Demokratian kannalta puolueet ovat kuitenkin välttämättömiä. Ensimmäinen suuri harppaus puoluetukiasiassa tehtiin Rafael Paasion hallituksen aikana, vuonna 1967. Siihen asti kaikki puolueet olivat suurissa taloudellisissa vaikeuksissa, varsinkin kokoomus, joka puolueena eli vuodesta toiseen arpajaistuottojen ja vekseleiden varassa. Ilman Kansallispankkia puolue olisi ollut useita kertoja konkurssin partaalla. Demokratian toimivuus varmistettiin näin valtion tuella.

Hyvinvointialueet saavat ylivoimaisesti suurimman osan tuloistaan suoraan valtiovarainministeriöltä, kukin 21 alueesta. Rahoitus koostuu sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen rahoitusmalleista, aluksi yhteensä 20,6 miljardia euroa vuodessa, Varsinais-Suomen osalta noin 1,4 mrd. euroa, joten tuo poliittisten ryhmien tuki pitää suhteuttaa siihen.

Valtuustoryhmien tuki on otettu joissakin suurissa kunnissa käyttöön jo vuosia sitten, Turussa vuonna 2006. Rahalla on korvattu kuitteja vastaan menoja, esimerkiksi asukasryhmille järjestetyistä tilaisuuksista. Huomattava on kuitenkin, että vanhoista tukirahoista ei kuitenkaan ole silti luovuttu, joten demokratia maksaa yhä enemmän!

Lisämenoa aiheuttaa Varsinais-Suomen hyvinvointialueella myös päätoimisten luottamushenkilöiden palkkaus (TS 19.2). Valtuuston puheenjohtajan palkkio on kohtuullinen, 9000 euroa vuodessa, mutta hallituksen kuukausipalkkaiselle puheenjohtajalle maksetaan vuodessa sotujen kanssa vajaat 90 000 euroa. Varapuheenjohtajille maksetaan yli 3200 euron kuukausipalkkaa, noin 50 000 euroa vuodessa kullekin.

Tämäkin on ollut tuttua Turun kaupungissa, kaupunginhallituksen puheenjohtajan vuosipalkka oli viime vuonna – pormestarimalliin siirtymiseen saakka – 66 000 euroa. Varmaan oli luontevaa mennä samaan käytäntöön alueyhtymässä.

Nämä kunnallisten luottamushenkilöiden palkkausasiat sekä poliittisten ryhmien tuki ovat kovasti kaksipiippuinen juttu. Pidän kohtuullisena, että uusien hyvinvointialueiden johtaville luottamushenkilöille maksetaan kunnon korvaus ajankäytöstä, esimerkiksi edellä kuvatun esimerkin mukaan.

Sen sijaan poliittisten ryhmien erityinen tuki muutenkin äärimmäisen niukan rahan aikana on vain liikaa. Ei kai vaan Kanta-Häme mene tähän?

Uusimmat

Fingerpori

comic