Mielipiteet

Mielipide: Ihminen tarvitsee ajattelukykyä toisin kuin meriruisku – Harmittaako sinua nuorten uskonnollinen holhous?

Elämänkatsomustieto on uskonnon kanssa vaihtoehtoinen oppiaine. Kuva: Petri Ojanen / FL

Meriruisku on saanut lempinimensä taipumuksesta ”ruiskuttaa” vettä ulos, kun se nostetaan vedestä. Se näyttää vain limaisilta kumiputken pätkiltä, mutta on evoluution mittakaavassa jo lähellä ihmistä. Kuten kaikilla Chordata-suvun ryhmään kuuluvilla eläimillä – Hietasen ahvenasta ihmisiin – niillä on yhdessä elämänsä vaiheessa selkäydin, tukeva notochord (selkäranka) ja kidusaihiot.

Yhdessä YouTuben TED-keskustelussa oli hauska kuvaus, miten nämä aivot häviävät pian tarpeettomina. Syntymähetkellä niillä on aivot, joita tarvitaan liikkumiseen. Sitten ne uiskentelevat hetken, kiinnittyvät johonkin alustaan, syövät omat aivonsa ja nukkuvat siinä koko loppuelämänsä ajan.

Monimutkaistuva maailma vaatii ihmisiltä yhä enemmän kykyä ajatella omilla aivoilla. Tämä kyky kehittyy vain aktiivisella omaehtoisella harjoittelulla.

Harmittaako sinua lasten ja nuorten uskonnollinen holhous? ”Kirkkoon kuuluvilla” eli evl ja ort. kirkon jäsenillä on ET-kielto (K18). Edes lukiolaiselle ei sallita elämänkatsomustietoa katsomusaineeksi, vaan kirkon ”oma uskonto” on pakollinen; hän kuuluu kirkolle.

Oikeuden valita katsomusaine voi hankkia vain eroamalla kirkosta.

Vai voiko? Alle 18-vuotiailla eroaminen vaatii molempien huoltajien luvan. Sen sijaan jo 12-vuotiailla ja 15-vuotiailla on terveyteensä liittyviä oikeuksia, joista huoltajilla ei ole oikeutta edes tietää, saati vaikuttaa.

Hyvä huoltaja! Anna nuoren itse vapaasti päättää kirkon jäsenyys ja sitten se, minkä katsomusaineen hän lukio-opinnoissaan suorittaa.

Voitte myös erottaa vauvakastetun lapsenne kirkosta, niin hän saa oikeuden opiskella peruskoulussa elämänkatsomustietoa uskonnon sijaan, kun ilmoitatte koululle. Ilmoitus koululle kannattaa tehdä nyt, ennen lukuvuoden 2022–23 opetuksen alkamista.

Tässä linkki alle 15-vuotiaiden kirkosta erottamiseen: https://www.eroakirkosta.fi/dynamic/index.php/erolomake/lapset

Lapset ja nuoret tulevaisuus on teidän. Ottakaa se haltuun. Pakkaa vaikka se TikTok laulamaan ja vaatikaa vanhemmiltanne teille kuuluvaa ajattelun- ja sananvapautta!

Raimo Rintamäki

Uusimmat

Fingerpori

comic