Mielipiteet

Mielipide: Ikäihmiset, heidän omaisensa ja hoitoalan ihmiset; tutustukaa perhehoitoon!

Ikäihmisten perhehoito on yksi hoitovaihtoehto. Kuva: Esko Tuovinen

Kun olet vanha, haluaisitko elää max. 6 asukkaan kodissa, jossa on aina samat, tutut hoitajat? Haluaisitko joka päivä maukasta kotiruokaa ja tehdä pieniä kotiaskareita kykysi mukaan? Jos vastasit molempiin tai edes toiseen kyllä, perhehoito voisi olla oikea ratkaisu. Ja jos olet hoitaja: ehkä haluaisit työskennellä perhehoitajana, jolloin saisit olla aina kotona ja tehdä asioita omaan tahtiin?

Perhehoitoa on erilaista; on pitkäaikaista perhehoitoa, joka tarkoittaa, että ikäihminen asuu vakituisesti max. 5 muun asukkaan kanssa perhekodissa. Sitten on lyhytaikaista ja osavuorokautista perhehoitoa, jolloin ikäihminen viettää perhekodissa tietyn ajan päivästä tai kuukaudesta. Perhehoitoa on mahdollista järjestää myös asiakkaan omassa kodissa, jolloin perhehoitaja on ikäihmisen kotona tietyn tuntimäärän sovittuina päivinä, tekee asiakkaan luona sovittuja asioita ja on ikäihmisen seurana ja tukena.

Perhekodissa hoitajina toimivat ikäihmisten perhehoidon valmennuksen käyneet henkilöt. Perhehoito lasketaan ympärivuorokautiseksi hoidoksi, vaikka perhehoitaja saakin nukkua yönsä yhtä hyvin kuin perhekodin asukkaat.

Koska perhekodeissa voi asua korkeintaan 6 asukasta, on perhehoito inhimillistä ja kiireetöntä. Perhekodit eivät ole vain kodinomaisia, vaan ne ovat ihan oikeita koteja. Perhekodeissa on myös mahdollisesti kotieläimiä, jotka yleensä ilahduttavat paitsi perhekodin omistajia, myös perhekodissa asuvia ikäihmisiä. Perhekodeissa saa osallistua perunankuorintaan, puutarhatöihin ja siivoukseen, mikäli jaksaa ja haluaa. Perhekodeissa eletään normaalia arkea.

Eikö kuulostakin hyvältä? Ja mikä uskomattominta; perhehoito ei ole vain inhimillisempää, vaan käsittääkseni perhehoito on myös yhteiskunnalle huomattavasti halvempaa kuin laitoshoito.

Joten; miksi perhehoitoon ei panosteta Forssan seudulla? Onko syynä se, että halutaan pitää vanhukset viimeiseen asti yksin kotona ja lykätä laitokseen vasta kun ei oikeasti pääse itse sängystä ylös? Perhehoito on ikäihmisille, jotka eivät enää ihan pärjää yksin kotona, mutta eivät ole myöskään laitoshoidon tarpeessa.

Forssan seudulla perhehoitoon on vaikeaa ellei jopa mahdotonta päästä. Ellei omainen itse tiedä perhehoidosta, niin sitä ei edes mainita hoitovaihtoehtona. Forssan seudulla ei tietääkseni ole perhekoteja, mutta toivottavasti se muuttuu lähitulevaisuudessa. Jokainen ansaitsee arvokkaan ja turvallisen vanhuuden.

Ja vaikka perhekoteja ei ole Forssassa, ei se tarkoita, ettei voisi mennä perhehoitoon jollekin muulle suht lähellä olevalle paikkakunnalle. Sitä en myöskään ymmärrä, etteivät ikäihmiset saa perhehoitoa omaan kotiinsa. Saavathan kehitysvammaiset ja vammautuneetkin ihmiset vammaispalveluiden kautta itselleen henkilökohtaisen avustajan; ja mahdollisesti vain siksi, että pääsevät viettämään vapaa-aikaa. Minun logiikallani ikäihmiset ovat vähintäänkin samassa tilanteessa ja ansaitsevat saman.

Mikäli tämä aihe kiinnostaa, kannattaa katsoa YouTubesta video ”Ikäihmisten perhehoitoa Pääskynpesän perhekodissa Hikiällä”. Video on selkeä tietopaketti perhehoidosta.

Mona Moisander

Uusimmat

Fingerpori

comic