Mielipiteet

Mielipide: Kenen joukossa seisot – Vappukulkueen häntäjoukosta tuli kylmiä väristyksiä

Forssan vappukulkue 1990-luvulta. Kuva: Marko Kullanen/ arkisto
Forssan vappukulkue 1990-luvulta. Kuva: Marko Kullanen/ arkisto

On toukokuun ensimmäinen 1975. Seuraan vappukulkuetta kadun varrelta hämäläisessä pikkukaupungissa. Tiedän, että kulkueen ovat järjestäneet vasemmistopuolueet ja SAK:laisia ammattiliittoja yhdessä. Kulkueessa etummaisena marssii torvisoittokunta, joka soittaa tuttujen marssien säveliä.

En ole koskaan ollut vappuna marssimassa, mietin, josko nyt menisin jonon loppupäähän. Marssijoita tuntuu riittävän loputtomiin. Jotkut marssijat kantavat lippuja, joiden kirjaimista tunnistan eri ammattijärjestöjen tunnuksia. Kuulen kulkueen loppupäästä rytmikästä huutoa.

Jonon loppupää lähestyy. Siitä on erillään joukko, jonka edessä lipun kantajalla on punainen lippu, jossa on kirjaimet SKP. Vihonviimeisenä marssii tuo äänekäs ryhmä, joka toistaa kahta iskulausetta. ”Eläköön kommunismi, marxismi leninismi. Eteenpäin Otto-Villen viitoittamaa tietä ”. Siinä marssivat taistolaiset. Tiedän, kuka oli Otto-Ville Kuusinen, Stalinin läheinen työtoveri ja neuvonantaja. Mieleeni tulee talvisota. Tunnen kylmiä väristyksiä ihollani.

Ei tule kysymykseenkään, että menisin marssimaan tuon kulkueen hännille, en koskaan.

Uusimmat

Fingerpori

comic