Mielipiteet

Mielipide: Koe-eläinten puolesta – Pitää vaatia ja käyttää eettisiä ja luotettavia vaihtoehtoja eläinkokeille tai valita vegaaninen elämäntapa

Eläinkokeissa on käytetty mm. rottia. Kuva: Markku Tanni
Eläinkokeissa on käytetty mm. rottia. Kuva: Markku Tanni

”Eläinten puolesta” (FL 11.5.) ilmaisi huolensa eläinkokeiden uhrien kärsimyksistä. Eikä suotta! Vuosittain käytetään miljoonia eläimiä, Suomessakin yli 100 000 näihin kokeisiin, jotka eivät kuitenkaan anna luotettavaa tietoa.

Eettisiä vaihtoehtoja eläinkokeille on kehitetty, kudosviljelmät, tietokonemallit ja vapaaehtoiset ihmiset antavat luotettavampaa tietoa ja kuuluvat tähän päivään.

Mitä enemmän tietoa eläinten tietoisuudesta, kyvyistä ja kivun tuntemisesta saadaan, sen tuomittavampaa eläinkokeiden käyttö on.

Kuluttajalla on erittäin tärkeä rooli myös tämän eläimiin kohdistuvan julmuuden kitkemisessä. Eettisten valintojen tekemisessä voi apuna käyttää Eläinkokeettoman kosmetiikan listaa, josta löytyvät myös testaamattomat kodin puhdistusaineet. Anna kaupoille palautetta ja vaadi eläinkokein testaamattomia tuotteita. Myös suoraan tuotteiden valmistajille voi antaa palautetta.

Mikään ei muutu, jos vain hyväksymme vanhat, aikansa eläneet toiminta tavat. Tehokkain keino eläinten hyväksikäyttöä vastaan on valita vegaaninen elämäntapa. Olisi jo aika vapauttaa eläimet omilla valinnoillamme.

Uusimmat

Fingerpori

comic