Mielipiteet

Mielipide: Koijärven koulu-päiväkodin liikenneyhteydet ovat riittämättömät ja turvattomat – Nyt on löydettävä jokaista osapuolta parhaiten palveleva ratkaisu

Koijärven koulutie, Pukkilantie, on liian kapea ja heikkokuntoinen. Kuva: Lassi Puhtimäki
Koijärven koulutie, Pukkilantie, on liian kapea ja heikkokuntoinen. Kuva: Lassi Puhtimäki

Koijärven koulu-päiväkodin liikenneturvallisuutta ja ajoreittejä on pohdittu toiminnan alusta lähtien vuonna 2015. Jo silloin oli selvää, että nykyinen, kapea yksityistie ei ole paras mahdollinen ratkaisu. Se oli kuitenkin silloin ainoa mahdollinen ratkaisu, jotta ylipäänsä saimme koulu-päiväkodin toimintaan. Rakentaminen ja piha-alueiden kuntoon laittaminen olivat suuria ponnistuksia ja investointeja, ja tiehen tyydyttiin sellaisenaan.

Nyt on kuitenkin tullut aika muuttaa tätä järjestelyä. Perusopetuksessa on tällä hetkellä 73 oppilasta ja varhaiskasvatuksessa 43 lasta. Henkilökuntaa on reilut 20 henkeä. Koulu-päiväkodilla on siis päivittäin noin 150 ihmistä, joista suurin osa saapuu ja lähtee autolla. Pihaan ja pihasta kulkee henkilöautoja, busseja ja tilatakseja sekä ruokajakelun ja huoltoyksiköiden kuorma-autoja.

Koulu-päiväkodille on keskittynyt myös runsaasti vapaa-ajan toimintaa liikuntapaikkoineen ja kerhoineen. Liikennettä on siis myös iltaisin ja viikonloppuisin. Kaiken tuon liikenteen seassa kulkevat kävellen tai pyörällä kouluun saapuvat lapset.

Meille on reilun vuoden aikana raportoitu useita kymmeniä onnettomuuksia ja läheltä piti -tilanteita koulu-päiväkodin liikenteestä. Suurin osa tapahtumista jää silti kiireessä ilmoittamatta. Auto ojassa on koulu- tai päiväkotimatkalla kaikille hyvin tuttu näky. Tie on useaan kertaan ja usealta eri taholta todettu liian kapeaksi ja heikkokuntoiseksi, näkyvyys huonoksi ja kohtaamiset haasteellisiksi. Tien perusparannus ja levennys nykyisen liikenteen tarpeita vastaavaksi on sekin osoittautunut hyvin haasteelliseksi vaihtoehdoksi.

Turvallinen ja hyvä tie koulu-päiväkodille on kuitenkin kaikkien etu. Niin lasten vanhempineen, työntekijöiden ja paikallisten asukkaiden, kuin myös Forssan kaupungin lapsiystävällisen maineen etu. Niinpä me aiomme nyt hyvässä hengessä ja yhteistyössä selvittää parhaan mahdollisen ratkaisun uudelle liittymälle koulu-päiväkodille, ja tavoitteemme on saada se toteutumaan kaikkien yhteiseksi eduksi.

Kaikki aiemmat spekulaatiot summista ja järjestelyistä otetaan uudelleen tarkasteluun, jotta löydämme jokaista osapuolta parhaiten palvelevan ratkaisun. Sillä se on selvää, että ratkaisu on löydyttävä, ennen kuin joudumme tilastoimaan ensimmäisen vakavan henkilövahingon.

Uusimmat

Fingerpori

comic