Mielipiteet

Mielipide: Korruptoitunut mieli kurittaa viihdekansaa – Lobbaus saa rahavallan toiveet toteutumaan

Cd-levyt ovat pääasiassa muovia, mutta niissä on ohut kerros metallia, joka tekee niiden pinnasta kiiltävän.

Edunvalvontafoorumin puheenjohtaja pitää lobbausta tärkeänä osana demokratiaa. Uberin järjestäytyneen lobbauksen paljastuminen kertoo muuta. Levybisneksessä ei vieläkään tunnisteta ”poliittista vallankumousta”. Alan edunvalvojan äänivallasta on yrityskaupoilla ostettu lähes 95% ulkomaille. Pienten alojen yrityksillä ei ole rahaa palkata lobbareita Brysseliin tai edes Helsinkiin.

Ukrainan sota havainnollisti, ettei ylivoimainenkaan sotakoneisto toimi ilman omaa totuutta toistavaa propagandakoneistoa. Älykkäästi lobatut direktiivit, regulaatiot ja lainsäädännöt alistavat päättäjämme toteuttamaan rahavallan toiveita. Kaunisteltu totuus panee suomalaiset myymään terveitä yrityksiä ulkomaille ja ostamaan maailmalta ongelmia.

Oikeusvaltio maksaa köyhän oikeuskulut, mutta informaatioyhteiskunta ei tunnista tarvetta kotimaisille näkökulmille. Musiikin yksipuolinen tiedonjako on saanut musiikin tekijät ja monimuotoisuuden voimaan huonommin kuin ikinä. Piratismin ja paikallisradioiden syömä levymyynti on epätosi, jolla tekijänoikeuksille saatiin lainsäädäntö monopolisoimaan tuotot ihmisiäksi. Puuduttavat voimasoitot ovat osa tätä talous- ja informaatiosotaa.

Vaikka markkinoista on kadonnut valtaosa, rahaa siirtyy ulkomaille vuosittain kymmeniä miljoonia enemmän kuin 80-luvulla. Kotimaisten toimijoiden saama osuus on enää muutama prosentti. Alaa tuetaan silti valtion toimesta yhä miljoonilla vuosittain. Asetelma on sama, jos Ukraina tukisi Venäjää valloittamaan itsestään enemmän alueita? Tilanne on niin huono, että kritiikki koetaan hyökkäyksenä esivaltaa vastaan.

Silti ulkomaisia yrityksiä ei pidä syyllistää hyvästä työstä, saati odottaa niiden palvelevan meidän tarpeitamme. Valtion intressi ja velvollisuus on luoda kilpailulle yhdenvertaiset edellytykset, jotta kulttuuri- ja osaamispääomamme voidaan turvata. Keväällä perustettu Suomen Luova Talous (SULT) ry on kokoamassa luovien alojen toimijoita oikomaan tätä alisuoriutuvaa ja vääristynyttä ekotaloutta. Toivottavasti demokratian ovet ovat vielä avattavissa?

Erkki Puumalainen

Poptori Oy:n toimitusjohtaja

Suomen Luova Talous ( SULT) ry hallituksen jäsen

Uusimmat

Fingerpori

comic