Mielipiteet

Mielipide: Koulutien turvallisuus kuntoon Koijärvellä – Kiireellisin toimenpide on tieyhteyden rakentaminen Koijärventieltä koulu-päiväkodille

Koijärven koulu-päiväkotiin johtavilla pikkuteillä on sattunut useita vaaratilanteita. Kuva: Lassi Puhtimäki
Koijärven koulu-päiväkotiin johtavilla pikkuteillä on sattunut useita vaaratilanteita. Kuva: Lassi Puhtimäki

Koijärvellä on vuosia kannettu huolta koulu-päiväkodin liikenneturvallisuudesta.

Liikennejärjestelyt aiheuttavat vaaratilanteita. Tiet ovat yksityisteitä, joilla ei ole pientareita. Lapset kulkevat mutkaisella ja kapealla hiekkatiellä, jossa on huono näkyvyys. Erityisesti talvella tiet ovat liukkaat ja on ollut useita vaaratilanteita.

Autoja on liukunut ojiin ja törmännyt toisiinsa. Erityisesti kohtaamistilanteet ovat haastavia, koska tie on liian kapea. Samalla osuudella liikkuvat myös koululaiset jalan.

Kelirikon aikaan tulee kuoppia runsaan liikenteen vuoksi.

Kiireellisin toimenpide on tieyhteyden rakentaminen Tampereen tieltä Koijärven koulu-päiväkodille turvallisuuden parantamiseksi. Liikenneväylän suunnittelu ja rakentaminen parantaisi huomattavasti pienten lasten ja muiden tienkäyttäjien turvallisuutta.

Tampereen tieltä Koijoen rannassa kuusiaidan viedessä on jo vesipumppaamolle tie. Tiepohjan maanomistaja ei vastusta, jos ei tule kuluja ja osan tiepohjasta omistaa Forssan kaupunki. Siltaan saa 75% valtionosuutta. Uutta tietä tarvittaisiin noin 280m yhteensä. Tällä hetkellä tiekulut ovat noin 10 000 e vuodessa kaupungille.

Kyläläisten talkoon voima on merkittävä.

Tien hyödyt ovat laaja-alaisia ja merkittäviä kuljetusten ja paikallisen liikenteen osalta. Tien rakentaminen mahdollistaisi Kojon keskustan osalta paremman tarkastelun, jossa sinne saisi lisärakentamista enemmän.

Maalla asumiseen on nyt kiinnostusta. Koijärven koulu-päiväkoti, kirkko, kauppa ja Koijärvitalo ovat kylän lähipalveluja ja vetovoimatekijöitä, jotka uuden tieyhteyden myötä tulisivat paremmin saavutettavaksi osaksi kylärakennetta.

Koulun käyttöaste on korkea myös iltaisin ja viikon loppuisin, vaikka nyt koronan takia on tauolla useampi harrastus.

Koulutien turvallisuus on lapselle laissa taattu oikeus (Perusopetuslaki 32 § 1 mom.).

Uusimmat

Fingerpori

comic