Mielipiteet

Mielipide: Kuka saastuttaa? Miksi päästöistä syytetään ensimmäisenä aina maataloutta?!

Maanviljelijöitä ei ole syyttäminen turhista hiilidioksidipäästöistä. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL
Maanviljelijöitä ei ole syyttäminen turhista hiilidioksidipäästöistä. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL

Kun Suomen valtakunnan mediassa (joka sijaitsee pääosin Helsingissä) puhutaan hiilidioksidipäästöistä ynnä muusta, niin aina on ensimmäisenä maatalous. Nykyinen polvi näkee sen pääasiallisena syynä ongelmiin.

Onko tahallista vai mitä se, että suurta yleisöä ei haluta syyllistää mistään, vaan se kohdistetaan pienen ammattiryhmään, joka on huono puolustamaan itseään mediassa. Varmaan siksi, että muuten syyllisyys osuu liian lähelle suurta yleisöä ja olisi poliittinen itsemurha.

Kun syytetään karjan jalostusta ja kasvatusta, niin koskaan ei puhuta lähes miljoonasta koirasta, jotka ulostavat tonneittain kaikkialle, syötyään pääosin ulkomaalaista liharuokaa (koira ei ole vegaani) ja käyttävät valtavasti lääkkeitä, jotka leviävät samalla luontoon. Sekä aivan sairaaksi jalostetuista roduista, joiden elämä on yhtä tuskaa syntymästä asti. Vain siksi, että nämä rujot eläimet ovat ihmisten mielestä niin ”suloisia”.

Entä tuhannet ratsut, jotka ovat myös vain harrastusvälineitä ja käyttävät valtavasti rehua ja jotka haudataan maahan tai krematorioidaan, kun niitä ei voi edes syödä kovan lääkityksen vuoksi.

Vihreä ympäristöministeri sanoi, että maatalouskoneiden päästöt on saatava kuriin. Mutta ei maininnut niistä miljoonista litroista polttoainetta, joka kuluu esimerkiksi kesämökkimatkailuun. Kumpi on tärkeämpää?

Entä sitten muutto maaseudulta kaupunkeihin, jolloin tuhannet talot jäävät hunnigolle ja uusia tehdään vaikka sementin valmistus on suurin yksittäinen ihmisen aiheuttamien hiilidioksidipäästöjen lähde. Jopa viidestä kymmeneen prosenttia kaikista hiilidioksidipäästöistä syntyy sementin valmistuksesta.

Uusimmat

Fingerpori

comic