Mielipiteet

Mielipide: Kylmää sotaa, Gorbatsov ja KGB:n kehuma Kakolan ruoka: perunaa, kastiketta ja salaattia

Arkistokuvassa Mihail Gorbatsov ja Raisa Gorbatsova Kuva: SERGEI KARPUKHIN
Arkistokuvassa Mihail Gorbatsov ja Raisa Gorbatsova Kuva: SERGEI KARPUKHIN

Neuvostoliitto oli 1917–1991 valtio, josta itsenäistyi 15 uutta maata, mm Venäjä.

Toisen maailmansodan jälkeen Neuvostoliitto ja Yhdysvallat kamppailivat hegemoniasta kylmän sodan aikana. Taistelua käytiin ns. sijaissotien välityksellä keskenään omilla alueillaan. Kylmän sodan aikana kumpikin supervalta pyrki liittämään etupiiriinsä uusia valtioita.

Lokakuussa 1989 Mihail Gorbatsov saapui viralliselle valtiovierailulle Suomeen. Vierailu huipentui Suomen ja Neuvostoliiton päämiesten allekirjoittamaan yhteiseen julistukseen, jossa Suomi määriteltiin puolueettomaksi maaksi.

Neuvostoliiton johtaja Gorbatsovin radioyhteydet turvattiin niin, että kymmenen KGB-agenttia toi Turun Keskusvankilan vintille viisitoista laatikkoa teknologiaa. Laatikot olivat niin raskaita, että kaksi miestä pystyi ne kantamaan. Turun silloinen uusi poliisiasema ei täyttänyt vaatimuksia yhteyden varmistamiseksi, jolloin päädyttiin ns. vanhaan Kakolan kasarmiin eli vankilaan ja näin saatiin turvatuksi ydinasekoodin lähettäminen Neuvostoliittoon, jos olisi ollut tarvetta. Herrat sulkivat oven ja ottivat riippulukon avaimen taskuunsa.

Tarjolla oli kyseisenä päivänä vangeille vain perunoita ja kastiketta salaatin ohella. Kun olimme lounaalla,niin yksi KGB-miehistä sanoi minulle, että Suomen täytyy olla rikas maa, kun vangit syövät näin hyvää ruokaa. Tämä oli minun kokemukseni ns. kylmästä sodasta.

Uusimmat

Fingerpori

comic