Mielipiteet

Mielipide: Laihuuden ihannointi on turhaa ja jopa vaarallista – Muista rakastaa itseäsi

Käsitys omasta kehosta on monilla vääristynyt. Kuva: Anja Filppula
Käsitys omasta kehosta on monilla vääristynyt. Kuva: Anja Filppula

Maailmalla on paljon suuria kauneusihanteita, ja laihuus on suuri osa sitä. Ihmiset usein ajattelevat, että kun on laiha, vain silloin voi olla terve, onnellinen ja kaunis. Asia ei kuitenkaan ole niin.

Miksi laihuutta ihannoidaan? Toki tähän voisi vastata väitteellä, että ylipaino on vaarallista, mutta esimerkiksi minä, joka olen hiukan ylipainoinen, elän melko terveellisesti syömällä hyvin ja harrastamalla liikuntaa. Ylipainolle on myös monia muita syitä, joille ei itse voi mitään. Vastaväite ei siis käy.

Laihuuden liika ihannointi voi myös aiheuttaa jopa hengenvaarallisia syömishäiriöitä, esimerkiksi anoreksiaa ja bulimiaa. Nämä ovat sairauksia, joista moni ei uskalla puhua tai hakea niihin apua. Syömishäiriöitä usein vähätellään, ja niitä voi olla vaikea huomata. Vaikka näetkin ystäväsi syömässä Hesburgerin hampurilaista tai nauttimasta jäätelöä, hänellä saattaa silti olla sairaus. Muista siis välillä kysyä kaverilta kuulumisia ja kerro hänelle, että hän on kaunis.

Olen myös itse ihannoinut laihuutta ja välillä joudun vieläkin muistuttelemaan itseäni siitä, että eihän siinä ole mitään järkeä. Miksi vain laihat olisivat kauniita?

On sydäntä särkevää huomata jo, kuinka pienilläkin lapsilla, tytöillä ja pojilla, on paljon ulkonäköpaineita. Oletko koskaan itse pohtinut, mistä kaikki alkaa. Siihen on monia syitä, joita ei välttämättä edes osaa ajatella. Ensimmäisenä mieleeni juolahtivat Barbie-nuket, jotka annetaan lapsen käteen jo nuorena huonona esimerkkinä siitä, miltä kehon pitäisi näyttää. Barbie-nukkejen kropat ovat erittäin epäluonnolliset. Onneksi tämän ongelman ovat muutkin huomanneet, ja ratkaisuna siihen on alettu valmistamaan erikokoisia ja -näköisiä nukkeja.

Itselläni, ja monilla muilla, suuri syy epävarmuuteen omasta kehosta on ollut sosiaalinen media. Täytyy vain muistaa, että suurin osa kuvista, joita siellä näkee, on jollakin tavalla muokattuja. Sitä ei yleensä edes huomaa.

Siksi juuri sinun, joka olet epävarma kehostasi, täytyy lopettaa itsesi vertailu muihin ja olla kiitollinen juuri siitä kehosta, joka sinulle on annettu. Muistaa, mitä kaikkea se on vuoksesi tehnyt. Kuten jalat, joiden avulla voit tanssia, ja pakarat, joiden päälle istahtaa, kun väsyt. Muista siis rakastaa itseäsi ja lopeta sinäkin turha laihuuden ihannointi.

Uusimmat

Fingerpori

comic