Mielipiteet

Mielipide: Lajivalinta ratkaisee – Tehkäämme Forssasta valtakunnan vetovoimaisin seniorikaupunki

Kuva: Tapio Tuomela
Kuva: Tapio Tuomela

Kulttuuri, tiede ja taide ovat osoittaneet, miten tärkeätä on lajivalinta. Toki monilahjakkuuksiakin löytyy, mutta monesti menestys syntyy keskittymällä siihen, missä on parhaimmillaan. Tämä pätee myös liike-elämässä ja johtamisessa.

Elinvoimasta, pitovoimasta ja vetovoimasta on viisasteltu tämänkin lehden palstoilla. Usein asenne on ollut: ”Moon oikias ja muut on vääräs”. Vaikeitten asioitten ratkaiseminen on pääsääntöisesti vaikeaa.

Olen viime aikoina lukenut mielipidekirjoituksia, kolumneja ja pakinoita analyyttisemmin ja ajatuksella. Kirjoituksista löytyy myötäileviä, anarkistisia, väitteleviä ja tarkkailevia kirjoituksia. Edellä olevat tyylit ovat seurausta siitä, miten paljon kirjoituksessa on faktaa tai fiktiota, tunnetta tai järkeä.

Ilppo Aaltosen (FL 21.3.) ja Emmi Lintosen (FL 23.3.) hallintojohtajateemasta löytyy näitä kaikkia. Ilppoa haluan kiittää tärkeän asian esille ottamisesta ja Emmiä monipuolisesta vastauksesta.

Mutta takaisin johtamiseen! Aika ja ympäristö määrittelevät sen, millaista johtamista kulloinkin tarvitaan. On turha kiistellä siitä, onko muutosjohtaminen parempaa kuin luova johtaminen tai saadaanko parempia tuloksia aikaan pomottamalla vai peesaamalla. Forssan historiaa ja menneitten menestymisiä on syytä kunnioittaa, mutta on myös tärkeätä hyväksyä tosiasiat ja nykytilanne.

Kysynkin nyt, onko Forssan kilpailtava samoissa lajeissa, kuin muut kaupungit ja kunnat? Pään hakkaaminen tyhjien kiinteistöjen seiniin tai menneitten muistelu tulevaisuuden suunnittelussa tuskin auttaa. Heikko hallintojohtaja voi olla hyvä muutosjohtaja ja mielikuvitukseton visionääri voi onnistua hyvinkin papereitten pyörittelyssä. Tittelit ja tehtävät tulee täyttää niiden onnistuminen mielessä.

Tehkäämme siis Forssasta valtakunnan vetovoimaisin Seniorikaupunki, jossa asuminen on edullista, peruspalvelut kunnossa, opiskelu- ja harrastusmahdollisuudet tarjolla myös meille jo varsinaisen työuramme tehneille. Eläkeläistenkään ei tarvitse jäädä lepäämään laakereilla, vaan mekin voimme aloittaa vielä uuden elämän vaikka yrittäjinä ja taiteilijoina. Ottakaamme siis avosylin vastaan kaikki kuusikymppiset ja sitä vanhemmat. Oikea lajivalinta ratkaisee!

Uusimmat

Fingerpori

comic