Mielipiteet

Mielipide: Lastensuojelun valvonta on muodollista

Lastensuojelusta esiintyy vääristyneitä käsityksiä.

Sosiaalityöntekijä Vikstenin vastauskirjoitus (FL 7.9.) Syrjälälle on hyvä esimerkki siitä, miksi llaittomuudet ja laiminlyönnit ovat arkipäivää lastensuojelussa. Vahva puolustusreaktio kritiikkiin haittaa asiallista ja puolueetonta vallankäyttöä. Se myös estää näkemästä ongelmia ja samalla kehittämästä asioita, jota molemmat kirjoittajat toivovat.

Lastensuojelun valvonta on muodollista eikä käytännössä ole mahdollista useista syistä, joita voin tarvittaessa lähteä erittelemään. Hyvin harvoin laittomista päätöksistä tulee seuraamuksia. Poliisi ei myöskään valvo, vaan on velvollinen antamaan virka-apua ja on usein työparina lastensuojelulle, mikä nostaa tutkintakynnystä. Sosiaalityöntekijällä on käytännössä suurempi valta kuin käräjäoikeuden tuomarilla.

Lastensuojelu on myös parisuhteesta eroavan persoonallisuushäiriöisen vanhemman temmellyskenttä ja hyvin, hyvin harvoin näissä tilanteissa arvioidaan kokonaisuutta, jolloin vahingossa suojellaankin häiriintynyttä vanhempaa eikä lasta. Itse traumatisoitunut työntekijä ei kykene erottamaan metsää puilta, kos ka tunteet sumentavat näkökyvyn. Näitä esimerkkejä on maa pullollaan.

Näin korruptoituneen järjestelmän uudistaminen ei liene mahdollista. Yritysmaailmassa tiedetään, että tällaisessa tapauksessa organisaatio ajetaan alas ja uusi tehdään tilalle. Tämä on myös ainut todellista muutosta tuova ratkaisu lastensuojeluun.

Laura Rajala

Uusimmat

Fingerpori

comic