Mielipiteet

Mielipide: Me hevosalalla arvostamme kotimaisia viljelijöitä ja ymmärrämme vastuun ympäristöstä

Kuva: Tapio Tuomela
Kuva: Tapio Tuomela

Nimimerkki Talonpojanpoika ilmaisi Forssan Lehdessä 29.1. huolensa suomalaisen viljelijän puolesta. Talonpojanpoika kyseli, miksi viljelijän tulisi työssään ja omalla kustannuksellaan kantaa vastuu ympäristöasioita, kun vapaa-ajanharrastuksissakaan sitä ei edellytetä. Yhtenä esimerkkinä ympäristöä kuormittavasta harrastuksesta mainittiin hevoset.

Kiitos Talonpojanpoika huomioistasi. Olet oikeassa siinä, että meidän kaikkien tulee kantaa vastuumme ympäristön suojelusta. Teemme hevosalalla aktiivisesti töitä ympäristöllisesti kestävän toiminnan eteen.

Me hevosalalla arvostamme kotimaisia viljelijöitä. Kotimaisia hevosrehuja ostetaan suoraan maatiloilta 46 miljoonalla eurolla per vuosi. Hevonen kuluttaa kotimaisia elintarvikkeita noin kahdella eurolla päivässä – enemmän kuin keskivertosuomalainen. Hevonen ja hevosihminen eivät pärjää ilman suomalaisen viljelijän rautaista ammattitaitoa ja puhtaita tuotteita – vastineeksi hevonen puolestaan työllistää koko- ja osa-aikaisesti 15 000 henkilöä ympäri Suomen. Hevonen luo työtä erityisesti sellaisilla alueilla, joilla työllistyminen voi muutoin olla vaikeaa.

Maaseutubarometrin mukaan yli puolet suomalaisista nuorista haluaisi asua tulevaisuudessa kaupunkien läheisellä maaseudulla. Monipaikkaisuus, digitaalisuus ja etätyö mahdollistavat monen haaveet esimerkiksi tallista omassa pihassa. Tämä tarkoittaa toivottavasti tulevaisuudessa yhä lisää hevosia ja hevosihmisiä – ja lisää yhteistyötä viljelijöiden suuntaan.

Hevosta käytetään monin eri tavoin sosiaali- ja terveyspalveluissa. Hevonen on hyvä kasvattaja, opettaja ja yhteistyökumppani – eikä hevonen syrji. Hevosen kanssa tekeminen vaikuttaa laaja-alaisesti ja monitasoisesti niin psyykkisesti kuin fyysisestikin.

Hevosella tiedetään olevan monenlaisia hyviä ympäristövaikutuksia: laitumet, monivuotiset rehunurmipellot ja hakamaat toimivat hiilinieluina sekä luonnon monimuotoisuuden lisääjinä ja säilyttäjinä. Talli- ja laidunympäristöstä löytyy koti monille luonnoneläimille pölyttäjistä lintuihin. Hevonen on varteenotettava perinnemaiseman ylläpitäjä.

Hevosalojen tuoreisiin vastuullisuusohjelmiin on kirjattu suurella painoarvolla myös alan vastuu ympäristöstä. Työtä on tässä vielä paljon, mutta se on aloitettu muun muassa Hevostietokeskuksen Hevostallien hiilivirrat -hankkeessa. Ajantasaisen tutkimustiedon hyödyntämisen, oman toiminnan kriittisen tarkastelun ja toimintatapojen kehittämisen kautta etenemme kohti ympäristömyönteisempää tulevaisuutta. Sen tulevaisuuden hevoselle ja hevosihmiselle mahdollistavat suomalaiset viljelijät – kiitos siis työstänne, mennään yhdessä eteenpäin!

Uusimmat

Fingerpori

comic