Mielipiteet

Mielipide: Mikä poistaisi ihmisluonteessa pesivän sotahulluuden? Yleensä sodat eivät ole tavallisten ihmisten synnyttämiä vaan johtajien

Kuolleita on siivottu kaduilta Ukrainan Butshassa. Kuva: Yasuyoshi Chiba/ AFP/ Lehtikuva
Kuolleita on siivottu kaduilta Ukrainan Butshassa. Kuva: Yasuyoshi Chiba/ AFP/ Lehtikuva

Preussilaisen kenraalin Carl Von Clausewitzin määritelmän mukaan sodankäynti on kahden itsenäisen tahdon välistä organisoitua, vihamielistä vaikuttamista, jossa keskeinen ja perinteinen keino on fyysinen väkivalta. Sen tavoitteena on vastapuolen taivuttaminen omaan tahtoon.

Ei päivääkään, etteivätkö tiedotusvälineet toisi esille uusia sotauutisia. Ei edes rotumme sivistyminen auta vähentämään sotia. Ihmiset saadaan tappamaan ja he sallivat sen että tapetaan.

Tuntuu aina pahalta, kun väkivaltaa pidetään luonnon lakina, kun kuulee sanottavan, että ihminen nyt kerta kaikkiaan vaan on paha. Tuntuu, kuin tuollaiset ”totuudet” olisivat kiveen hakattuja. Eikö pitäisi edes pyrkiä entistä ponnekkaammin ratkaisemaan asiat järjellä, maltilla ja neuvotteluteitse?

Yleensä sodat eivät kansannousuja lukuun ottamatta ole tavallisten ihmisten synnyttämiä, vaan hallitusten ja valtioiden. Mutta miksi ihminen on niin sotaisa ja väkivaltainen olento? Mikä on se tekijä, joka saa ihmiset tekemään toisilleen väkivaltaa? Miljoonat miehet ja naisetkin suostumaan lähtemään tappamaan muita ihmisiä, kun pieni valtaapitävä joukko niin vaatii. Ja mikä saa ihmisjoukot luovuttamaan tahtonsa ja henkensä johtajalle tai johtajille?

Ihminen on laumaeläin, joten sodat on helppo perustella vastakkainasettelulla. Ensin luodaan uhkakuva vihollisesta ja saadaan se näyttämään kansan silmissä pahalta. Sotaa pidetään välttämättömältä ja tähän manipulointiin useat asiaa kummemmin ajattelematta uskovat.

Toisen ihmisen tappamista helpottaa nykyään oleellisesti se, ettei tarvitse välttämättä nähdä tapetun ihmisen kärsimyksiä. Käytetään pitkän matkan kantaman ohjuksia, näin ei jouduta itse näkemään kuolemaa ja on myös ”inhimillisempää” tuhota tuhansia, jopa miljoonia ihmisiä näkemättä uhreja.

Useimpien sotien alkuvaiheessa johtajat vakuuttavat kamppailevansa rauhan, turvallisuuden, vapauden ja demokratian puolesta. Joskin kyse monesti on aatemaailmasta, tämä usein on syynä sotiin.

Meidän pitäisi katsoa maailman yleiseen järjestelmään, joka perustuu kilpailulliseen riistoon. Joka päivä vähemmistö ottaa lisäarvoa maailman enemmistöltä, mikä synnyttää kurjuutta ja jatkuvia konflikteja. Ehkä ainoa toimiva tie rauhan suuntaan on taloudellisen tasa-arvon toteutumisen toive maailmaan.

Filosofia merkitsee ajattelemista ja asioiden pohtimista. Näin tehden on helpompi ymmärtää asioita ja käsittämättömiä tekoja. Usein tulee pohdittua edellä mainittuja asioita, joita on vaikea ymmärtää.

Kun vielä pohtii sotien syntyä, ei voi välttyä miettimästä uskonnon osuutta niihin. Eivät uskonnot ole syynä kaikkiin maailman sotiin, mutta aika moniin kuitenkin, mikä on kaamea totuus. Sotia ovat aiheuttaneet monestikin myös aatteelliset kuin hullut diktaattoritkin.

Uusimmat

Fingerpori

comic