Mielipiteet

Mielipide: Monia sidonnaisuusilmoituksia ja päivityksiä puuttuu lain mukaisilta luottamushenkilöiltä, varajäseniltä sekä virkamiehiltä

Keskeisten luottamushenkilöiden ja johtavien viranhaltijoiden on ilmoitettava sidonnaisuuksistaan tarkastuslautakunnalle. Kuva: Petri Ojanen
Keskeisten luottamushenkilöiden ja johtavien viranhaltijoiden on ilmoitettava sidonnaisuuksistaan tarkastuslautakunnalle. Kuva: Petri Ojanen

Kuntalain mukaan tarkastuslautakuntien (tarla) tehtäviin kuuluu sidonnaisuusilmoitusten tarkastaminen ja pyytää luottamushenkilöiden sekä viranhaltijoiden, joita laki määrää, jättämään sidonnaisuusilmoitukset tarkastuslautakunnille. Tarkastuslautakuntien tehtäviin kuuluu muistuttaa ko. luottamushenkilöitä asiasta.

Tarlan tehtäviin kuuluu valvoa uuden kuntalaissa säädetyn sidonnaisuuksien ilmoittamisvelvollisuuden noudattamista ja saattaa ilmoitukset valtuustolle tiedoksi. Sidonnaisuusilmoitukset julkaistaan yleisesti ko. tahon nettisivulla. Kuntalaiset, veronmaksajat, saavat tietoonsa mahdolliset esteellisyydet ja voivat todeta avoimet, rehelliset, luottamuksen saaneet edustajat eri tahoilla ns. rehellisiksi/avoimiksi.

Näin ei, valitettavasti, ole tällä hetkellä. Monia sidonnaisuusilmoituksia ja päivityksiä puuttuu lain mukaisilta luottamushenkilöiltä, varajäseniltä sekä virkamiehiltä.

Mikäli joku seudun tarla on sitä mieltä, ettei se ole esim. ”tutkiva poliisi”, niin ko. ltk ei ole selvillä kuntalaista. Jos ennen vanhaan ajateltiin näin, niin kehotan huomiomaan uudistetun lainkohdan. Mikäli on epäselvää, niin kuntaliitosta saa lisätietoja.

Jään mielenkiinnolla seuraamaan, miten eri tarkastuslautakunnat tuovat esiin sidonnaisuusilmoitukset ja arviointikertomukset lain mukaan huomioiden tarlojen tehtävät. Forssan kaupungin nettisivuilta löytyy ajankohtaiset tiedot osoitteessa www.forssa.fi/kaupunki ja hallinto/päätöksenteko/sidonnaisuudet. Samat tiedot löytyy myös FS Hky:n ja seudun kuntien nettisivuilla.

Uusimmat

Fingerpori

comic