Mielipiteet

Mielipide: NATO-kansanäänestykseen ei riitä kompetenssi – Päätösvalta kuuluu kansanedustajille

Pitääkö kansan sanoa lopullinen kanta Suomen Nato-jäsenyydestä? Kuva: Jussi Nukari
Pitääkö kansan sanoa lopullinen kanta Suomen Nato-jäsenyydestä? Kuva: Jussi Nukari Lehtikuva/Jussi Nukari

Äänestämistä ja vaaleja pidetään demokratian yhtenä tärkeimmistä peruspilareista, jonka avulla ihmiset voivat ilmaista tahtoaan, miten asioita hoidetaan, minkä puolesta tai mitä vastaan ollaan, olipa sitten kyse omasta maasta tai yhteisöstä tai jostain vielä suuremmasta.

Kun kansanäänestystä toteutetaan, niin kansalaisilla on oltava riittävä tieto äänestyksen lopputuleman vaikutuksista. Mitä tarkoittaa jos äänestän puolesta, mitä jos äänestän vastaan tai mitä tarkoittaa äänestämättä jättäminen?

Erityisesti nyt keskustelussa NATO-kansanäänestyksestä kannattaa muistaa tämä rajoitetun rationaalisuuden periaate. Tarkoittaa sitä, että meidän rationaalista päätöksentekoa rajoittaa meille tarjottu informaatio tai sen rajallisuus ja monet muut tekijät, aika, ennakkoasenteet jne.

On hyvä myös tunnistaa, vaikka meillä kansalaisilla kansanäänestyksessä olisi kaikki tarvittava tieto, olisiko meillä riittävästi kapasiteettia ja kompetenssia käsitellä kaikki tämä tieto ja näin tehdä rationaalinen Suomen kannalta paras päätös. Itseltäni se ainakin puuttuu, se on todettava nöyrällä mielellä, tosin tunnepohjainen mielipide on vahva ja vankkumaton, NATO.

Te kansanedustajat, jotka Suomen kansa on valinnut rehellisillä, demokratiaan perustuvilla vaaleilla edustamaan Suomen kansaa, on aika ottaa vastuu ja tehdä viisaita päätöksiä Suomen tulevaisuuden puolesta, hötkyilemättä, perustellusti mutta vauhdilla ilman viiveitä, päätöksiänne odotetaan.

Uusimmat

Fingerpori

comic