Mielipiteet

Mielipide: Nyt kaivataan Ukrainan asiassa yksimielisyyttä – On pelättävää, ettei EU pysty ryhdistäytymään yhteisen ”vastahyökkäyksen” taakse

Venäjän presidentti Vladimir Putin koettelee lännen yhtenäisyyttä. Kuva: Alexei Druzhinin / SPUTNIK / EPA
Venäjän presidentti Vladimir Putin koettelee lännen yhtenäisyyttä. Kuva: Alexei Druzhinin / SPUTNIK / EPA

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on sanonut varmistavansa, että kaasuputkihanke Nord Stream 2 ei toteudu, jos Venäjä hyökkää Ukrainaan. Tulee muistaa, miten Euroopan kaasuvarastot hupenevat muutamassa kuukaudessa, näin jos Moskova sulkee edes nykyiset toiminnassa olevat putket.

USA katsoo siis oikeutukseensa halutessaan katkaista tämä uusi sekä Venäjälle että Euroopalle elintärkeä kaasuputkihanke.

On esitetty, miten ”Ukrainan tilanne testaa nyt lännen lujuuden ja moraalin.” Väitetään, että Länsi kohtelee Putinia liian lepsusti ja jopa miltei nöyristelevästi.

Ranskan roolin näkyvä vahvistuminen EU:ssa enteilee myöntyvyyslinjan nousua ja Baltian maiden pääsihteerihaaveiden vesittymistä. Tämä sopii mainiosti Venäjälle, sillä se heikentää Yhdysvaltojen asemaa Euroopassa.

Macron näyttää olevan valmis nielemään – ainakin osittain – Kremlin etupiiriajattelun, jossa pienempien maiden omilla toiveilla ei ole niin kauheasti väliä. Hän tarjoaa Ukrainalle ratkaisuksi ”suomettumista”, mikä ilmeisesti tarkoittaisi ainakin Nato-ovien sulkeutumista. Macron on saanut kritiikkiä siitä, että hänen suhtautumistapaansa Putiniin pidetään liian pehmeänä.

Venäläiset näkevät Macronin lähinnä keinona päästä hajottamaan Naton ja EU:n yhtenäisyyttä.

Suursodan uhka on tuskin kovin suuri. Venäjä hakee sotilaallisella voimannäytöllään kahta vaikutusta. Se haluaa estää Ukrainan liukumisen länteen ja toisaalta palauttaa asemansa ”suurvaltojen” joukossa.

Olisi tärkeätä, että EU esiintyisi yhtenäisesti. Nyt esim. Saksa suhtautuu hieman varauksella pakotteisiin ja Unkari kävi kesken Ukrainan jupakan jopa neuvottelemassa oman maakohtaisen kaasusopimuksen. On pelättävää, ettei EU pysty ryhdistäytymään yhteisen ”vastahyökkäyksen” taakse.

sotaveteraani

Uusimmat

Fingerpori

comic