Mielipiteet

Mielipide: Oikeus olla kiva ja ihana nainen – On oltava varuillaan sen kanssa, missä seurassa ja kuinka paljon hymyilen, kuinka lähestyttävä tai lempeä olen, jotta en joudu vaaraan

Jokaisella on oikeus koskemattomuuteen. Kuva: Pekka Rautiainen
Jokaisella on oikeus koskemattomuuteen. Kuva: Pekka Rautiainen

Miesnormisessa yhteiskunnassa naiseuden keinotekoinen ongelmallisuus tulee vastaan yhtä mittaa. Maanantaina (7.2.) se tapahtui törmätessäni kammottavaan uutiseen, jossa naisen miespuolinen työkaveri poltti naisen kodin, omaisuuden ja lemmikit. Uhriksi aiottu pariskunta pelastui tuurilla. Uutisissa kerrotaan syytetyn kokeneen ”mustasukkaisuutta” työkaveristaan.

Tragedia sai minut ajattelemaan, miten yhteiskunnan sisäistetty naisviha vaikuttaa käytökseeni (myös) seuraavassa asiassa.

Jos olen liian kiva (viehättävä, utelias, kiinnostunut, jutteleva, hyväntuulinen, katsekontaktin ottava), joudun analysoimaan ihmisten, lähinnä miesten, nyansseja kuin riskianalyytikko. Se tapahtuu vaivihkaa alitajunnassa, mutta ei tietoisuuden ulkopuolella.

Ihmisten käytös tässä yhteiskunnassa on osoittanut, että minun kannattaa olla varuillani sen kanssa, missä seurassa ja kuinka paljon hymyilen, kuinka kaunis tai lähestyttävä tai lempeä olen, jotta en koskaan joutuisi vaaraan näiden ominaisuuksien takia. Voin olla vapaasti kiva perheen tai ystävien seurassa, mutta tuntemattomassa seurassa näitä piirteitä, eli tärkeää osaa omassa itsessäni, on säännösteltävä tai harkittava.

Kuten kaikki sukupuolittuneet rakenteet, jotka johtavat kärsimykseen, myös lähestyttävyyden säännöstely on väärin ja ansaitsee tulla nostetuksi esiin.

Kaikenikäisiä ihmisiä on opetettava kunnioittamaan toisen ihmisen oikeutta koskemattomuuteen, rauhaan, turvallisuudentunteeseen sekä mahdollisuuteen olla oma rakastettava ihailtava itsensä, ilman että näitä hyväntahtoisia asioita käytetään aseena yksilöä ja kenenkään turvallisuutta vastaan millään verukkeella.

Uusimmat

Fingerpori

comic