Mielipiteet

Mielipide: Olisiko aika kuntien yhdistää voimansa ja järjestää Saareen juhannusjuhlat

Olisiko aika taas kokoontua yhteisen kokon ääreen Saaren kansanpuistoon? Kuva: Anja Filppula

Tuo kysymys pulpahtaa esille toisinaan. Meillä viiden kunnan alueen ihmisillä oli monta vuosikymmentä sitten tapana järjestää Saaren Kansanpuistossa yhteiset, kaiken kansan yhteen keräävät Kokkojuhlat.

Monta traktorikuormaa risuja kerättiin suureksi yhteiseksi kokoksi joka poltettiin tuhansien ihmisten katsellessa juhannusyönä.

Kuitenkin joku etukäteen tikkuaskin kanssa kulkenut sytytti sen liian aikaisin ja juhannusyönä ei ollutkaan mitään poltettavaa. Siihen aikaan eli vielä minun äiti ja isä joita kuljetin Jokioisilta katselemaan yhteisen kokon polttoa.

Etukäteen liikkunutta sytyttäjää ei yrityksistä huolimatta saatu jalkapuuhun, jota silloinen Tammelan kunnanjohtaja Juhani Penttilä esitti pantavaksi jalkapuuhun koko juhannusyöksi kaiken kansan nähtäville. Tämä ei kuitenkaan tainnut olla koko totuus yhteisten juhlien järjestämisen lopettamiseta. Taisi siinä olla taloudellisetkin syyt ja monena vuotena toistunut sadekeli, josta oli järjestäjille seurauksena melkoiset kustannukset.

Kun nyt on sivistys lisääntynyt ja muodostettu yhteinen hyvinvointialue ja skismaa aiheuttanut kuntaliitos siiretty lepäämän ”yli monien vaalien”, niin eikö nyt olisi sopiva aika alkaa taas harkita seudun kuntien kesken yhteisen juhannusjuhlan järjestämistä.

Mahdollisen tappiovuoden sattuessa olisi enemmän maksajia, ja osalla kansalaisista ison väkimäärän takia mahdollisuus selvitä tappioista. Jos järjestäjänä olisi iso joukko kuntien väkeä, niin olisi mahdollisuus järjestää myös hyvää ja väkeä koolle kutsuvaa ohjelmaa?

Yhteisten juhlien järjestämistä voisi aluksi kokeilla vaikka vain joka toinen vuosi. Paikka ja puitteet ovat varmaan säilyneet samoina, joten niitä vähän kunnostamalla saisia vielä hyvän ja tarpeeksi edustavan yhteisen juhla-areenan? Yksi, tai kaksi isoa telttaa suojaisi katsojia sateelta.

Uusimmat

Fingerpori

comic