Mielipiteet

Mielipide: Oma maa mansikka – Kotimaisen suosiminen on aina vain tärkeämpää ja se on vain meistä itsestämme kiinni

Riittääkö edes metsähake? Kuva: Seppo Pessinen
Riittääkö edes metsähake? Kuva: Seppo Pessinen

Nyt kun suomalaiset ovat kantapään kautta joutuneet havaitsemaan, miten tärkeää on pitää omat hyvät puolustusvoimat, niin seuraavaksi pitäisi huomata, miten tärkeää on omavarasuus.

Rajat menevät kiinni ja tuonti ja vienti supistuu, eivätkä markkinat vedä. Nyt ei ole varaa viedä yhtään valuuttaa turhaan ulkomaille. Kaupassa pitäisi aina ensin katsoa, löytyykö kotimaista vaihtoehtoa kaikesta, mitä ollaan ostamassa. Siitä on aina kiinni jonkun työpaikka ja koko kansan hyvinvointi.

Täysin kotimaisilta näyttävät pakkaukset ovat hyvin usein tehty ympäri maailmaa. Totuus löytyy vain siitä alimmaisesta rivistä hyvin pienestä tekstistä, jossa lukee ”valmistusmaa”. Jos siinä lukee ”valmistuttaja”, niin se on luultavasti ulkomaalaista.

Erityisen huono tilanne on maatalouden suhteen, joka on jo nyt todellisessa hädässä. Sato ei kasva tyhjästä, vaan se vaatii hoitoa, ammattitaitoa ja ravinteita. Tuotantokustannukset, lannoitteet ym. ovat nousseet huimasti, joiden puute näkyy jo nyt satomäärissä ja laadussa.

Ukraina on ollut koko Euroopan vilja-aitta. Miten käy Euroopassa nyt? Kaiken muun puutteen ihminen kyllä kestää, mutta ruokaa on pakko saada aina.

Venäjältä ei enää tule sähköä, öljyä, paperia, tukkeja eikä haketta.

Mitä tilalle, kun olemme ajaneet alas oman turvetuotannon, joka oli energian lisäksi tärkeä myös karja- ja puutarhataloudelle, ajamme tuotantoeläinten pidon yhä ahtaammalle, kiristämme metsien käyttöä, ulkoistimme paperitehtaat kustannussyistä, ym.

Tuomme sitten tilalle elintarvikkeita, kivihiiltä, öljyä, puuta ja paperia pitkin maailmaa laivoilla. Taisi käydä niin, että ilmastonsuojeluksi tarkoitetut toimet kääntyivät päälaelleen, kun sota sotki kaiken.

Joten kotimaisen suosiminen on aina vain tärkeämpää ja se on vain meistä itsestämme kiinni.

Uusimmat

Fingerpori

comic