Mielipiteet

Mielipide: Omavaraisuutta kannattaa kehittää kotimaisella kasvintuotannolla – Eläintuotteet olisi hyvä nähdä enemmän luksustuotteina kuin arkiruokana

Härkäpapua voi hyödyntää myös suoraan ihmisten ravinnoksi. Kuva: Marttiina Sairanen
Härkäpapua voi hyödyntää myös suoraan ihmisten ravinnoksi. Kuva: Marttiina Sairanen

Nimimerkki Talonpojanpoika pohtii suomalaista ruuantuotantoa ja sen toimintaedellytyksiä nyt ja tulevaisuudessa kirjoituksessaan FL 28.3.

Sotatilanne Ukrainassa on nostanut esiin huolen huoltovarmuudesta. Esimerkiksi Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Jyrki Niemi on useassa haastattelussa nostanut esiin sen, että ruuan ja erityisesti lihan hinta voi nousta. Tiukan paikan tullen vilja halutaan mahdollisesti mieluummin antaa ruuaksi ihmisille kuin eläimille, ja eläintuotantoa saatetaan joutua supistamaan.

Kriisi on tuonut yhä useamman tietoisuuteen sen, että kotimainen eläintuotanto ei ole omavaraista vaan hyvin riippuvainen lannoitteiden hinnoista ja tuontirehuista.

Suomessa voidaan parantaa omavaraisuutta esimerkiksi viljelemällä enemmän öljy- ja proteiinikasveja. Maataloustuottajien mahdollisuuksia tuottaa erityisesti näitä kasveja tulisi edistää. Kasvintuotannon monipuolistamisesta hyötyy myös peltomaan kasvukunto.

Proteiinikasveja, kuten härkäpapua ja hernettä, voidaan hyödyntää myös suoraan ihmisravintona. WWF Suomen ruokasuosituksen mukaan kaikkien olisi hyvä nauttia kasviproteiineja monipuolisesti joka päivä. Lisäksi kannattaisi suosia lähivesien kestävästi pyydettyä kalaa.

WWF Suomi on myös yhdessä karjankasvattajien kanssa edistämässä luonnonlaidunlihan tuotantoa Suomessa. Siitä saadaan selkeitä hyötyjä luonnon monimuotoisuudelle, mutta suuria lihamääriä niin ei tulla tuottamaan. Tehdessäni agronomiharjoitteluitani näin laiduntamisen hyötyjä myös tavallisella maitotilalla, mutta nykyään suuri osa naudoista ei laidunna.

Lihaa voi planeetan kantokyvyn huomioiva ruokavalio sisältää tutkijoiden mukaan korkeintaan muutaman kerran viikossa. Eläintuotteet olisi ylipäätään hyvä nähdä enemmän luksustuotteina kuin jokapäiväisenä arkiruokana.

Ihmiskunnan suurimpia ongelmia, ilmastokriisiä ja luontokatoa, ei pystytä ratkaisemaan, jos ei muuteta ruokajärjestelmää. Muutoksia täytyy saada aikaan jo tällä vuosikymmenellä.

Kuluttajat ovat hyvin kiinnostuneita ekologisemmista ja terveellisemmistä vaihtoehdoista. Viimeksi tänään löysin kaupasta uuden kotimaisen kasviproteiinituotteen. Nämä tuovat maatiloille myös uusia tulomahdollisuuksia.

Uusimmat

Fingerpori

comic