Mielipiteet

Mielipide: Pääkaupunki on siirrettävä pois Suomen äärilaidalta vaikkapa Jyväskylään – Helsingin liiallinen kasvu aiheuttaa valtavia ongelmia juuri sen syrjäisen asema vuoksi

Eduskuntatalo kuuluu pääkaupunki Helsingin maamerkkeihin. Kuva: Esko Tuovinen
Eduskuntatalo kuuluu pääkaupunki Helsingin maamerkkeihin. Kuva: Esko Tuovinen

Olisiko syytä miettiä, että voisiko pääkaupunki olla jossakin muuallakin kuin Helsingissä?

Helsinki sijaitsee niin Suomen äärilaidalla, että muualta maasta on sinne kohtuuttoman pitkä matka. Koska myös lähes kaikki koko valtakunnan rahoittamat hallinto-, urheilu-, kulttuuri- tiede-, taide, ym. laitokset, virastot, pääkonttorit ja kansalaisjärjestöjen sadat pääpaikat ovat siellä, eikä valtaosalla suomalaisista ole mitään mahdollisuutta päästä niitä käyttämään.

Kuvaavaa on, että Helsingin Sanomissa olleissa valtion korkeiden virkamiesten hakuilmoituksissa on aina 80 % pelkästään Helsingissä, koko muualla maassa 20 %. Eli koko maasta kerätään korkeasti koulutetut virkamiehet Helsinkiin ja koko maa kouluttaa ja maksaa.

Helsingin liiallinen kasvu aiheuttaa nyt valtavia ongelmia juuri sen syrjäisen asema vuoksi.

Erinomainen vaihtoehto olisi Jyväskylä. Keskellä Suomea ihanteellisella paikalla.

Siellä riittää kyllä virkamiehiä ja työntekijöitä siinä missä Helsingissäkin, lisäksi asunnot ovat huomattavasti halvempia ja laajentuminen paljon helpompia.

Kaikilla suomalaisilla olisi lyhempi matka keskisuomalaiseen pääkaupunkiin. Myös se valtava virkamiesten ja päättäjien jatkuva matkustus koko Suomesta Helsinkiin lyhenisi puoleen ja aikaa ja rahaa säästyisi.

Jos nykyinen pääkaupunkiin muuttosuuntaus siirtyisi keskelle Suomea, olisi sillä elvyttävä vaikutus koko maan asuttamisessa tasapuolisesti. Myös erittäin kalliiksi tuleva maaseudun tyhjentyminen ja kaiken uudelleen rakentaminen etelään helpottuisi.

Helsingillä säilyisi edelleen oma tehtävänsä satamakaupunkina.

Jos edes valtio hieman hajasijoittaisi omia laitoksiaan, niin tilanne helpottuisi kaikkien osalta, mutta yksikään hallitus ei ole siihen pystynyt tai halunnut.

Kun vielä valtakunnan Helsingissä sijaitseva media pitää huolen siitä, että niin ei pääse edes tapahtumaan. Alkaisi valtava media mylläkkä ”siltarumpupolitiikasta”, jota Helsingin seutu itse harjoittaa kaiken aikaa. Siellä sitä sanotaan vain normaaliksi kehitykseksi.

Eikö olisi paljon viisaampaa siirtää laitoksia kuin ihmisiä?

Uusimmat

Fingerpori

comic