Mielipiteet

Mielipide: Palveluiden tuottamisen tehostamiseksi on tehottomuudet karsittava pois

Forssan sairaalassa toimii yli 20 erikoissairaanhoidon eri alan poliklinikkaa. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL

Aluehallinnossa valmistellaan ensi vuoden talousarviota. Sen pohjana on tärkeää olla tulosyksiköiden kustannustehokkuudesta tehdyt selvitykset.

Sote-uudistuksen perustehtävä on pistää sosiaali- ja terveydenhuollon perustason palvelut kuntoon toimiviksi lähipalveluiksi. Paine kalliimpaan erikoissairaanhoitoon vähenee ja rahaa säästyy.

Perustasolle on tarkoitus tuoda erikoissairaanhoitoa Forssassa jo vuodesta 2018 alkaen toteutetun mallin mukaisesti poliklinikkapalveluina.

Forssan sairaalassa toimii yli 20 erikoissairaanhoidon eri alan poliklinikkaa, joita hoitavat lääkärit tulevat Kanta-Hämeen Keskussairaalasta (KHKS), Tampereen Yliopistosairaalasta (Tays) sekä yksityisen palveluntuottajien sopimuslääkäreitä.

Tehdyn kattavan selvityksen mukaan kustannuserot/asiakas ovat näiden erikoissairaanhoidon palveluntuottajien välillä merkittävän suuret. Taysin Coxasta tuleva ortopedi maksaa 70 euroa/asiakas. Kanta-Hämeen keskussairaalasta tulevat erikoislääkärit tai erikoistuvat lääkärit maksavat jopa 200 euroa / asiakas.

Kustannusero syntyy siitä, että KH K S:n lääkärien matka-aika 1 tunti 45 minuuttia onkin jo työaikaa. KH K S:n lääkäri hoitaa 5  –  7 asiakasta päivä, kun T aysin ja yksityisten palveluntuottajien lääkärit hoitavat 15 potilasta   / päivä. T aysin lääkärit ja yksityiset lääkärit matkustavat omalla ajallaan, ei työajalla Forssaan ja takaisin.

Nämä asiakaskohtaiset eurot kertovat isoista kustannuseroista KHS:n lääkärien ja T aysi n sekä yksityisten palveluntuottajien lääkärien välillä.

Palvelujen laadussakin on vastaavia eroja. Aluehallinnon päättäjien ja talousarviota valmistelevien on otettava nämä tiedot vakavasti.

Tehokkaan toiminnan pitää saada jatkua. Karsimiset pitää hakea tehottomuudesta.

Uusimmat

Fingerpori

comic