Mielipiteet

Mielipide: Pienen kunnan kuntademokratia – Kunnassa voi olla kunnanjohtaja, mutta samalla myös kaksi tai kolme "pikku pormestaria" jotka hämmentävät omaa agendaansa

Kuntapolitiikka on taitolaji. Kuva: Kuvakooste: Soile Toivonen
Kuntapolitiikka on taitolaji. Kuva: Kuvakooste: Soile Toivonen

Kaikki varmaan muistavat televisiosta tulleet mainiot maalaiskomediat ja niiden antaman kuvan pienen kunnan kunnallispolitiikasta? Aikanaan se nauratti meikäläistäkin makeasti, mutta eipä naurata enää. Fiktio kun joskus liippaa liian läheltä todellisuutta.

Kunnallisvaalit käydään neljän vuoden välein ja silloin vielä, alhaisista äänestysprosenteista huolimatta, tuntuu ilmassa kevyitä demokratian tuulahduksia. Vaalien jälkeen käydyn poliittisen paikkajaon muodostuu kuppikunta, joka kohta pyörittää koko palettia. Ilmassa alkaa tuoksumaan tunkkainen vahvistusharhan käry. Päätöksen teon avoimuus, läpinäkyvyys alkaa karata hyppysistä ja mistään ei käydä kunnollista keskustelua.

Miten tämä näkyy käytännössä? Yksi esimerkki. Kunnallislakia ei varmasti rikota, jos valtuusto kutsutaan koolle ensimmäisen kerran silloin, kun koivusta saa tehtyä jo vihdan, mutta aina voidaan kysyä, täyttyykö kunnallislain henki.

Miten tällainen kuntademokratian alennustila, jossa päätöksistä edes keskusteleminen keskittyy vain harvoille, on mahdollinen?

Pienten kuntien strategiset johtajat tulevat ja menevät nykyisin kuin saluunan ovista. Ovat hajuttomia ja mauttomia, jatkuvasti lähtötelineissä ponnahtamassa vihreämmälle oksalle. Ansaitsevat niin sanotusti kannuksia ja usein saavat vielä harjoittelijan työpanoksesta ammatti-ihmisen palkan. Tämä juuri mahdollistaa ns. hybridimallin, jossa kunnassa on toki kunnanjohtaja, mutta samalla myös kaksi tai kolme ”pikku pormestaria” jotka hämmentävät omaa agendaansa. Eli dynaaminen ja itsenäinen strategi on pienessä kunnassa usein pelkkä illuusio.

Juuri nyt, kun kuntalaisia pitäisi entistä enemmän osallistuttaa ja sitouttaa päätöksentekoon, pyörä pyörii juuri päinvastaiseen suuntaan. Ja mihin tämä ennen pitkää johtaa? Ehkäpä siihen, että jotkut saavat vetää arvalla, kenellä on kunnia sammuttaa viimeiseksi valot itsenäisestä kunnasta.

Uusimmat

Fingerpori

comic