Mielipiteet

Mielipide: Pitäisi enemmän ajatella lapsia ja lapsiperheitä kuin lukuja, mutta kun luvut, ehkä jopa ne puuttuvat saattavat ratkaista Talsoilan koulun kohtalon

Kuva: Lassi Puhtimäki / FL
Kuva: Lassi Puhtimäki / FL

Taas ollaan Talsoilan koulua lakkauttamassa. Perusteet toistavat itseään ja ovat ihan yhtä ykskatseisia kuin ennenkin, ehkä tarkoituksella.

Aloitan siis myös toistamalla itseäni yhtälössä, jota en ymmärrä. Miksi on tuhlattu viiden vuoden aikana (2016 alkaen) 304 326 € remontteihin vain jotta koulu jätettäisiin tyhjilleen? Saati sitten reilun kymmenen vuoden aikana (2010 alkaen) 948 675 €?

Lähteestä riippuen Talsoilan koulun vuokra on 413 302 – 447 000 € vuodessa. Muistutuksena, se on toisella paperilla kuitenkin tuloa. Puhtaanapidon kustannuksiksi mainitaan iltakoulun papereissa 50 000 €/vuosi. Toisaalla kerrotaan että jos Axel Wahrenin esikoulu lopetettaisiin, tulisi huonot säästöt. Varhaiskasvatuksen kokonaisvuokran kerrotaan olevan 148 000 € vuodessa ja lisäselvitys 3:ssa mainitaan että esiopetuksen osuus tilojen käytöstä on noin 50 %. Se, mikä on unohdettu mainita, on 2020 tuloslaskelmasta löydettävä tieto, että vuokra esiopetuksella on kuitenkin noin 82 000 €. Toinen unohdettu kulu on Axel Wahrenin puhtaanapito ja muut sinne vaadittavat erityisjärjestelyt. Vuoden 2020 tuloslaskelmassa onkin esiopetuksen puolella palvelujen ostot 210 401 euroa. Näitä lukuja ei iltakoulussa ole luultavasti nähty ja nämä eivät ole kaupungin toisella paperilla tuloa.

Kovin Talsoilan koulun lakkauttamisen valmistelijat huutelevat myös lasten määrän vähenemisellä, mutta ratkaisevalla hetkellä tämä tekijä on loistanut poissaolollaan:

Lisäselvitys 3:een on kerrottu, kuinka esiopetus perusopetuksen yhteydessä on viime vuosina vähentynyt: 2015 vuodesta 2019 vuoteen vähentynyt 1931 esioppilaalla.

Taas on unohdettu tilasto, josta kävisi ilmi, että esioppilaiden määrä on tuona aikana koko maassa vähentynyt 2077 esioppilaalla. Näin ollen ainakin minun mielestäni valtakunnallisella suuntauksella voi perustella ainoastaan lasten määrän vähenemistä.

Edelleen huolissani olen pienryhmistä, jotka tarvitsevat enemmän tilaa ja joiden määrää yritetään laskea. Kukaan ei vain ole vieläkään tainnut keksiä, miten ja mitkä ovat seuraukset missäkin ratkaisussa.

En ymmärrä, miten toisen mielestä Talsoilan koululaiset eivät mahdu Akvarelliin, mutta toisen mielestä sinne mahtuvat Akvarelliin oppilaiksi tulevat esikoululaiset ja Talsoilan koululaiset. Talsoilan koulun esikoululaiset eivät ilmeisesti enää mahdu kenenkään mielestä, koska heidät laitetaan Axel Wahrenin esikoulun kautta Akvarelliin.

Mielestäni kyllä edelleen pitäisi enemmän ajatella lapsia ja lapsiperheitä kuin lukuja, mutta kun luvut, ehkä jopa ne puuttuvat saattavat ratkaista Talsoilan koulun kohtalon. Toivon, että päättäjämme ovat laajakatseisempia kuin heille esitetyt perustelut ja Talsoilan koulu pysyy tulevaisuudessakin meidän lastemme kouluna.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic