Mielipiteet

Mielipide: Puhutaan asiasta, ei sanamuodoista – Kiirehtisikö kokoomus Nato-ratkaisua ilman eduskuntavaalien tai kansanäänestyksen tukea?

Kuva: Terho Aalto
Kuva: Terho Aalto

Kiitos kansanedustaja Timo Heinoselle kirjoitukseni nopeasta ja asiallisesta kommentoinnista (FL 3.2.). Keskustelu on aina paikallaan. Kannattaa kuitenkin tehdä ero, puhutaanko itse asiasta vai keskitytäänkö sanamuotoihin, jolloin saatetaan liukua liturgian puolelle.

Pääministeri Marinin haastattelulausunnosta nostatetussa kohussa oli vahvasti liturgian makua. Tämän oli todennut myös Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja, joka otsikoi kantansa osuvasti: ”Nato-keskustelu ei tarvitse kielipoliiseja.” (HS 21.1.)

Pääkirjoitus tiivisti kupletin juonen muutenkin koko lailla tyhjentävästi: ”Oppositio iski, vaikka Marin sanoi likipitäen itsestäänselvyyden. Arvostelijoiden mielestä pääministeri rajasi Suomen liikkumatilaa, mutta tulkinta on vaalien tiliin laskettavaa liioittelua. Suomen linja tunnetaan kyllä niin lännessä kuin Venäjälläkin, eikä jokaista haastattelusitaattia jakseta kuurnia muualla kuin Suomessa.”

Nato-kysymys on niin merkittävä, että myös kansalaismielipidettä on kysyttävä joko eduskuntavaalien yhteydessä tai sitten erillisen kansanäänestyksen kautta. Sääntömääräisesti seuraavat eduskuntavaalit pidetään reilun vuoden kuluttua, jolloin viimeistään päättyy myös Sanna Marinin nykyinen pääministerikausi.

Kokoomuspoliitikkojen terhentelyn perusteella on syytä kysyä, olisiko puolue tosissaan kiirehtimässä Nato-ratkaisua ilman eduskuntavaalien tai kansanäänestyksen antamaa tukea ja selkänojaa.

Palataanpa vielä Heinosen alkuperäiseen twiittiin, jossa hän syytti pääministeriä pelaamisesta Putinin ja Venäjän pussiin. Kukahan tässä itse asiassa teki oman maalin? Pääministerikö, joka ei poikennut valitulta linjalta vai kansanedustaja, joka avasi turhaa railoa hallituksen ja opposition välille?

Samaa toki voi kysyä myös iltapäivälehdiltämme, jotka ovat tuon tuostakin iskemässä kiilaa presidentin ja hallituksen välisiin suhteisiin. Kuten presidentti Niinistön lausunnot osoittavat, ainakaan tällä kertaa siihen ei ollut mitään aihetta.

Timo Heinonen ei ottanut vastineessaan kantaa Nato-jäsenyyden hintalappuun, vaikka valiokuntajäsenyyksiensä perusteella lienee asiasta hyvinkin perillä. Monissa muissa asioissa kokoomus on keskittynyt taloudesta muistuttamiseen. Pitäisikö Natoon siis liittyä hinnalla millä hyvänsä?

Uusimmat

Fingerpori

comic