Mielipiteet

Mielipide: ”Putin ei pysähdy Ukrainaan” – Natoon kuulumattomilla mailla ei ole omista uskotteluistakaan huolimatta minkäänlaisia turvatakuita

Virolaissotilaat Naton harjoituksessa helmikuussa. Kuva: Alain Jocard/AFP/ Lehtikuva
Virolaissotilaat Naton harjoituksessa helmikuussa. Kuva: Alain Jocard/AFP/ Lehtikuva

”Kyseessä on valinta Putinin haastamisesta nyt tai taistelusta häntä vastaan myöhemmin. Putin ei pysähdy Ukrainaan.” Näin totesi Puolustusliitto Naton entinen pääsihteeri Anders Fogh Rasmussen Radio Free Europen haastattelussa 12.3.2022.

Kylmäävä ennustus Euroopan turvallisuustilanteen kuin omat taskunsa tuntevalta Rasmusseniltä. Ja Rasmussen taitaa tietää itänaapurin taskut vieläpä vähintään yhtä hyvin kuin omansakin.

Aikaikkuna on siis nyt ja se voi sulkeutua nopeastikin. Oma arvioni on samansuuntainen ja kesään mennessä Naton ovi saattaa olla jo kiinni ja Nato-optiokin puhallettu tyhjiin. Anders Fogh Rasmussen kehottikin haastattelussa meitä Ruotsin kanssa pitämään nyt kiirettä, jos aiomme hakea Naton jäsenyyttä:

”Venäjää ja Putinia pitää haastaa juuri nyt, sillä hetken kuluttua voi olla jo liian myöhäistä.”

Puolustusliiton entisen pääsihteerin arvion mukaan vielä toistaiseksi Natoon kuulumattomien pohjoismaiden omien intressien mukaista olisi liittyä Natoon heti. Hänen mukaansa mahdollisuus tähän on nyt, kun ”Venäjän presidentti Vladimir Putin on kiireinen muualla”.

Viikonloppuna Venäjä myös uusi uhkauksensa Suomelle ja Ruotsille. Venäjän ulkoministeriötä edustava Sergei Beljajev varoitti maitamme tekemästä itsenäisiä ratkaisuja. Venäjän uhkailua ei voi hyväksyä eikä sivuuttaa ja se vain alleviivaa sitä, että Putinin Venäjää pidättelee vain ja ainoastaan Nato. Natoon kuulumattomat maat he laskevat taasen tietynlaiseen omaan etupiiriinsä kuuluviksi.

Ukrainan Putinin sota on myös paljastanut Venäjälle Naton kortit, voiman ja toimintatavan ja sen, että Nato ei ole lähtenyt riveihinsä kuulumatonta maata puolustamaan. Natoon kuulumattomilla mailla ei siis ole omista uskotteluistakaan huolimatta minkäänlaisia turvatakuita Natolta tai yksittäisiltä Nato-mailtakaan. Tällaisen hyväuskoisuuden – tai oikeastaan uskottelun – varaan ei maamme tulevaisuutta pidä enää rakentaa.

Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson (sd.) on työntänyt kuitenkin oman maansa Nato-ovea kiinni nyt useamman kerran. Hänen mukaansa Ruotsin itsenäinen päätös Natoon liittymisestä ”horjuttaisi Euroopan turvallisuutta”. Kannattaa muistaa, että Ruotsin puolustukseen liittyvät ratkaisut myös kylmän sodan jälkeen osoittautuivat virheellisiksi ja vääriksi. Nyt maa on kiireellä yrittänyt virheitään korjata. Ja olen myös varsin vakuuttunut siitä, että jo syksyn parlamenttivaalien jälkeen Ruotsi seuraa meitä Natoon, jos heille ovi vielä silloin olisi avoinna.

Meillä ratkaisut tehdään onneksi nyt. Pääministeri Sanna Marin (sd) totesi, että ratkaisu puolustusliitto Natosta tehdään kevään aikana. Tämä on järkevää, sillä tällaiset ratkaisut on syytä tehdä silloin, kun maassa on rauhallista ja rauha. Ja tällä päätöksellä voimme parhaiten myös varmistaa ja taata sitä, että tämä rauha myös kestää tulevaisuudessa.

Uusimmat

Fingerpori

comic