Mielipiteet

Mielipide: Putin harjoittaa sotaisaa valtapolitiikkaa

Ammukset kylvävät tuhoa nyt Ukrainassa. Kuva: Genya Savilov

Vuosi 2011 on jäänyt mieleen suru-uutisesta. Tv:n pääuutiset uutisoivat preidentti Halosen Miska-kissan kuolleen. Surusta kuuli myös Venäjän pääministeri Medvedev, joka lahjoitti parin vuoden päästä söpön kissan Haloselle. Myös Putinilla oli tuolloin kyseisenä vuonna suunnitelmia ja monet venäläiset pitivät Putinia taivaan lahjana. Kremlin poliittinen strategi Surkov sanoi empimättä,että Jumala oli lähettänyt Putinin pelastamaan maansa vaikeina aikoina.Putin itse on luultavasti samaa mieltä.

Kun Jeltsin aloitti ensimmäisen Tsetsenian sodan, hänellä oli kaksi tavoitetta: ensinnäkin lopettaa alueen poliittinen epävakaus ja toiseksi varmistaa uudelleen valintansa.1999 Jeltsin nimitti Putinin virkaatekeväksi presidentiksi, oli selvää, että Putinille tärkeintä ei ollut laittomuuden lopettaminen, koska hänen ensimmäinen tekonsa oli armahtaa Jeltsin ja suojata hänet oikeudenkäynneiltä.

Putinin politiikalla oli kaksi keskeistä tavoitetta: ensimmäinen oli palauttaa ainakin Neuvostoliiton ydinalueet slaavien liitoksi ja palauttaa Neuvostoliiton entiset ei-slaavilaiset maat läheiseen taloudelliseen ja poliittis-sotilaalliseen yhteistyöhän, nämä tietenkin Venäjän alaisuudessa. Sen ensimmäinen tavoite oli Ukrainan valloittaminen ennen Krimin valloitusta.

Neuvostoliitto / Venäjä on ollut ensin kylmässä sodassa 1945–1989, sitten Afganistanin sodassa 1979–1989, ensimmäisessä Tsetsenian sodassa 1994–1996, toisessa Tsetsenian sodassa 1999– 2009 ja sodassa Georgian kanssa 2008 ja nyt sitten Ukrainassa.

Toisen Tsetsenian sodan sytyttimenä olivat salaperäiset kerrostaloräjäytykset. Moskovan rakennusten räjäyttäjät eivät suinkaan olleet terroristeja, sen tiesivät hyvin myös Venäjän turvallisuuspalvelu. On arvelu,että 20% Tsetsenian väestöstä kuoli. Tärkeä kysymys tuolloin kuului, onko Venäjä syyllistynyt kansanmurhaan. Myös Ukrainassa on käynnissä tänä päivänä tutkimus, onko Venäjä syyllistynt kansanmurhiin ,kidutuksiin, raiskauksiin jne.

Aika näyttänee, mistä löytynee rahat jälleenrakentamiseen, kun sen aika joskus koittaa.

Uusimmat

Fingerpori

comic