Mielipiteet

Mielipide: Raha ratkaisee – Pientä Suomen valtiotakin voi monen kytköksen kautta lainoittaa diktatuurinen Kiinan kansantasavalta

Kiinan kommunistinen puolue vietti viime syyskuussa 100-vuotisjuhlaansa. Kuva: Patrick Baert/ AFP/ Lehtikuva
Kiinan kommunistinen puolue vietti viime syyskuussa 100-vuotisjuhlaansa. Kuva: Patrick Baert/ AFP/ Lehtikuva

Ulkopolitiikka on myös sisäpolitiikkaa, ja seuraavissa vaaleissa asia korostuu entisestään. Seuraava eduskunta ja tuleva tasavallan presidentti luotsaavat Suomea kohti 2030-lukua maailman myllerryksessä.

Epävarmuuden aikana ihmisen luonnostaan pyrkii varautumaan pahimpaan.

Rahan ympärillä pyörivässä nykymaailmassa se tarkoittaa varallisuuden kasautumista niille, joilla sitä on jo ennestään tarpeeksi tai jopa liikaa. Jaettavaa yhteisestä kakusta on yhä vähemmän ja kauniit puheet pohjoismaisesta hyvinvointivaltiosta, jossa kaikki pidetään mukana samassa veneessä, jäävät puheitten tasolle. Yhä useampi putoaa heikkoihin jäihin.

Kasvottomat kansainväliset markkinat määräävät valtiontalouden suunnan ja sen tosiasian edessä Suomen eduskuntakin on voimaton.

Tasavallan presidentin valtaa vähennettiin, koska pelättiin Kekkosen ajan toistuvan. Presidentille on onneksi jätetty ulkopoliittista valtaa ja hänellä on onnistuessaan tehtävässään kansan laaja tuki ja vahvempi asema, kuin lainsäädäntö edellyttää.

Velkaantumista ei pidetä pahana asiana, eikä mitään jätetä sukanvarteen, joka on jo valmiiksi leikattu lyhyeksi nykymuodin mukaan. Rahavirrat ohjautuvat rajojen yli lopulta niille, joilla on varaa luotottaa valtioita sadoilla miljardeilla. Heillä on taloudellinen ja samalla myös poliittinen valta. Vanha sanonta; kenen leipää syöt, sen lauluja laulat, pätee tässäkin.

Laskelmoiva Kiina ei tue ilmaiseksi Venäjää Ukrainan sodassa. Rahavirtojen ehtyessä lännestä Venäjä joutuu myymään ale-hintaan Kiinalle luonnonvarojaan, joita sillä on eniten maailmassa. Tätä asetelmaa käyttää hyväkseen myös nouseva talousmahti Intia.

Idän uhka on todellinen, ja pientä Suomen valtiotakin voi tällä hetkellä monen kytköksen kautta lainoittaa diktatuurinen Kiinan kansantasavalta.

Fingerpori

comic