Mielipiteet

Mielipide: Ruotsin kieli valinnaiseksi! Suomen kaksi kansalliskieltä eivät edellytä koko kansan pakottamiseen ruotsin opiskelemiseen

Ruotsin opiskelu jakaa koululaisten mielipiteitä. Kuva: Soile Toivonen
Ruotsin opiskelu jakaa koululaisten mielipiteitä. Kuva: Soile Toivonen

Ruotsin kieli pitäisi laittaa valinnaiseksi, koska se on turhaa, koska jos sinun pitää puhua ruotsalaiselle, voit puhua englantia.

Ruotsin tilalle pitäisi tulla ala-asteelle muitakin kieliä kuten venäjä, saksa ja norja.

Ruotsinkielisiä on Suomessa vain 250 tuhatta ja melkein kaikki niistä osaavat suomea tai englantia.

Suomalaisilla on jo oma äidinkieli ja suurin osa suomenruotsalaisista osaavat suomea. Pitäisi opiskella muita kieliä kanssa, jotka ovat oikeasti hyödyllisiä.

Ruotsi on hyvä asia osata, mutta sellainen, jolla ei ole ruotsalaisia sukulaisia tai kavereita tai ei aio mennä Ruotsiin, ei tarvitse sitä kuin ehkä neljä kertaa elämässä ja silloinkin voisi käyttää englantia. Ruotsin tarpeellisuus on siis hyvin matala.

Ja sen lisäksi ruotsin tilalla voisi opiskella jotakin hyödyllisempää, kuten suomea, matematiikkaa tai englantia.

Selitykset ruotsin kielen säilyttämiselle ovat huonoja. Suomen kaksi kansalliskieltä eivät edellytä koko kansan pakottamiseen ruotsin opiskelemiseen. Eikä myöskään selitys, että kahden kielen ja nimenomaan ruotsin osaaminen helpottaisi muiden kielten oppimista. Miksi joku muu hyödyllisempi kieli ei aja sitä samaa asiaa.

Mielestämme siitä ei ole mitään hyötyä, että suomalaiset pakotetaan oppimaan ruotsia muutaman sanan, mutta juuri kukaan ei sitä kunnolla opi. Valinnaisena ruotsin kielen osaaminen varmaan lisääntyisi, koska sitä ei valitsisi ne, joilla ei ole motivaatiota sitä oppia.

Ruotsin kielestä voi olla hyötyäkin esim. jos haluat opiskella norjan kieltä

Uusimmat

Fingerpori

comic