Mielipiteet

Mielipide: Sanotaan, ettei haukkuva koira pure – Mitä jos Putin saastuttaa ohjuksen pienellä ydinkärjellä esimerkiksi Kiovan?

Ukrainasotilas Venäjän ohjusiskun tekemässä montussa. Kuva: Anatolii Stepanov/AFP/Lehtikuva
Ukrainasotilas Venäjän ohjusiskun tekemässä montussa. Kuva: Anatolii Stepanov/AFP/Lehtikuva

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on nostanut Euroopassa uudelleen esiin ydinsodan pelon. Venäjä on ilmoittanut, että ”ydinaseen ensikäyttö on mahdollista vain, jos Venäjän valtion olemassaolo on uhattuna”.

Varoitusten ja uhittelun avulla Venäjä haluaa estää länsiyhteisöä puuttumasta hyökkäyssotaansa Ukrainassa.

Putinin lupauksella ei ole mitään arvoa. Hänhän väitti vielä Ukraina-hyökkäyksen aattona, ettei Venäjä aio hyökätä. Käytännössä, mikäli tappiot sodassa vain lisääntyvät, voi Putin äkäpäissään pienellä ydinkärjellä saastuttaa esim. Kiovan.

Ydinaseiden kehitys on edennyt kylmän sodan alun suurista lentopommeista yhä tarkempiin ohjuksiin ja yhä pienikokoisempiin ydinräjähteisiin.

Yhdenkin laukaistavan Iskander-ohjuksen varustaminen ydinkärjellä siirtäisi Ukrainan sodan uudelle tasolle, jossa kolmas maailmansota olisi enemmän kuin lähellä.

Sotilaallinen väliintulo Ukrainan rinnalle ydinasevaltiota vastaan olisi maailman vahvimmallekin suuri riski. Nyt Yhdysvaltojen presidentti vain haukkuu Putinia teurastajaksi, eikä uskalla mennä väliin.

Uusimmat

Fingerpori

comic