Mielipiteet

Mielipide: Suojele lapsia! Sankari ei ole se joka ampuu, vaan se joka jättää sen tekemättä

Heikoimman suojelua ja kaikkien oikeutta elää tulisi opettaa jo taaperoiästä lähtien. Kuva: Lassi Puhtimäki
Heikoimman suojelua ja kaikkien oikeutta elää tulisi opettaa jo taaperoiästä lähtien. Kuva: Lassi Puhtimäki

Lapsia pitää suojella sotauutisilta. Totta! Lapsia pitää suojella niin monelta muultakin, kiusaamiselta, syrjäytymiseltä, seksuaaliselta häirinnältä, perheväkivallalta ja monelta muulta turvattomuutta tuovalta asialta.

Pelit ja teevee työntävät väkivaltaa ja julmuuksia kaikenikäisten tajuntaan loppumattoman virtana, somesta nyt puhumattakaan. Nämä eivät anna todellista kuvaa siitä, mitä sota todellisuudessa on. Vääristynyt kuvitelma, että ammuttu aina nousee jaloilleen, eikä mitään käynytkään, on sekin harhaanjohtavaa.

Lapsia myös opetetaan käyttämään aseita. Heidät opetetaan metsästämään, siis tappamaan, jo hyvin nuorina. Opetetaan, että elävän olennon surmaaminen on normaalia. Näillä sitten kehuskellaan lehtien palstoilla. Mielestäni lastensuojelun tulisi puuttua tiukasti myös näihin, lapsen psyykeä rajusti kuormittaviin asioihin. Vai eikö siihen uskalleta puuttua?

Akuutista kriisistä on kai helpompi puhua, onhan se ”kaukana”. Julmuutta, raakuutta, kylmää piittaamattomuutta muita kohtaan ehtii tässä maailmassa oppia ilman, että sitä varsinaisesti opetetaan. Myötätuntoa, ystävällisyyttä, toisten huomioon ottamista, heikoimman suojelua ja kaikkien oikeutta elää tulisi opettaa jo taaperoiästä lähtien. Ja kaikkein eniten sitä oppia kaipaisimme me aikuiset.

Sankari ei ole se joka ampuu, vaan se joka jättää sen tekemättä. Tämä pätee aina ja kaikkialla.

Uusimmat

Fingerpori

comic