Mielipiteet

Mielipide: Suomen ja Ukrainan historiasta löytyy paljon yhtäläisyyksiä jo vuosisatojen ajalta – Joukkomurhia on tehty ennenkin

Venäjän raketti-isku kohdistui Ukrainassa Kramatorskissa pakolaisjunaan 8.4. Kuva: Anatolii Stepanov/AFP/Lehtikuva
Venäjän raketti-isku kohdistui Ukrainassa Kramatorskissa pakolaisjunaan 8.4. Kuva: Anatolii Stepanov/AFP/Lehtikuva

Televisiosta tulee joka päivä ”uutisia”, joissa näytetään kuvia, joiden järkyttävyydestä varoitetaan ennalta. Eri tahot kyselevät tuhojen tekijöistä: ”Ovatko he ollenkaan ihmisiä?

Suomen ja Ukrainan historiasta löytyy paljon yhtäläisyyksiä jo vuosisatojen ajalta. Siviilien murhaaminen on ollut yleistä jo suuren Pohjan sodan (1700–1721) aikana- Seuraavassa kaksi esimerkkiä:

Vuonna 1708 venäläiset tuhosivat Ukrainassa Baturynin kaupungin ja surmasivat 6000 naista ja lasta kostoksi perääntyessään hävityn taistelun jälkeen!

Saman sodan aikana Hailuodon joukkomurhassa 30.9.1714 venäläiset tappoivat saaren asukkaat sekä sinne paenneet (ainakin 800 henkeä). Nukkuvat miehet tapettiin yön pimeydessä kirveillä talo talolta, lapset vietiin orjiksi ja naiset jätettiin nääntymään nälkään. Tuho paikattiin seuraavana vuonna!

Jatkosodan aikana partisaanit tekivät kaikkiaan 45 iskua siviilikohteisiin ja surmasivat ainakin 181 siviiliä, pääasiassa naisia ja lapsia. Pahin oli Lokan hävitys 14.6.1944. Kylä tuhottiin ja asukkaat surmattiin. Vangeiksi otettiin kymmenen naista ja tyttöä, jotka löydettiin 6 kilometrin päästä teloitettuina (päähän ampumalla) ja alastomina . Ainoa henkiin jäänyt vaikeasti pistimen iskuilla lävistetty 9-vuotias tyttö kertoi, mitä ja millä tavalla sotilaat tekivät heille ennen ampumista. Partisaanit ilmoittivat virallisesti tuhonneensa mm. tuhannen sotilaan varuskunnan.

Jos joku haluaa nähdä lisää ”kauhukuvia” ja kuulla paikalle ensimmäisenä tulleen upseerin Olavi Alakulpin haastattelun v, 1987, painakoon tietokoneelta sanan Lokka tai Seitajärvi! Sodan jälkeen kyseltiin: Olivatko he himomurhaajia vai sotilaita – kun taustat tiedetään!

Suomessa ei vuosikymmeniin saanut asioista puhua ja niihin saatiin jonkinlainen ”virallinen” selvitys vasta vuonna 1995. Venäläinen haastattelun tehnyt toimittaja, menetti pian henkensä!?

Meillä vaaditaan nyt sotarikoksiin syyllistyneitä tuomiolle. Yhtään partisaania ei tuomittu sodan jälkeenkään, vaikka tekijöiden nimet (johtajanaan Stalinets-niminen mies, jonka sukunimi viittaa muualle kuin Venäjälle) oli tiedossa hyvän raportoinnin vuoksi!

Nyt on kauhistellaan Ukrainassa pakolaisjunan tuhoamista. jossa on kuollut ainakin 50 ihmistä. Elisenvaaran aseman pommituksessa 20.6.1944 kuoli ainakin 150 evakkoa ja satoja vammautui!

Ukrainan presidentin puheen jälkeen joku toimittaja mainitsi jotenkin, että kuultiin tarinaa Ukrainasta. Mielestäni se oli paremminkin tosiasiaa menneillään olevasta kansanmurhasta ja toiveesta muustakin kuin nykyisen kaltaisesta materiaaliavusta.

YK, EU ja Nato eivät uskalla lähettää joukkoja Ukrainaan. ettei jouduta taisteluun venäläisten kanssa. Siellä taistelee kuitenkin ulkomaalaisia mm. ainakin Kastus Kalinovskin vapaaehtoispataljoona, jossa on, tietoni mukaan, pääasiassa valkovenäläisiä.

Tiedoksi Unto Kiiskiselle (FL 9.4.); Jos kaikki Suomen miehet olisivat kieltäytyneet aseista v- 1939, emme tänään kirjoittelisi Forssan Lehteen mielipiteitämme, emmekä toivottelisi oman uskomuksemme mukaista ylösnousemusta surmatuille! Sota on aina rikos ihmisyyttä kohtaan!

Jukka Nummelinille (FL 12.4.); Jos sosialistit eivät kesällä 1917 olisi liittyneet Zimmerwaldin internationaaliin, joka merkitsi parlamentaarisuudesta luopumista luokkataistelun hyväksi, ei sotaa olisi ehkä syttynyt! Syksyn kokouksessa maltillinen siipi koki näet Suomessa tappion.

Uusimmat

Fingerpori

comic