Mielipiteet

Mielipide: Suomi on lisäämässä ydinsodan todennäköisyyttä – Päätös liittyä Natoon olisi vastuuton

Venäjän armeijan mannertenvälinen ohjus RS-24 kantaa useampia ydinkärkiä. Kuva: Dimitar Dilkoff/AFP/ Lehtikuva
Venäjän armeijan mannertenvälinen ohjus RS-24 kantaa useampia ydinkärkiä. Kuva: Dimitar Dilkoff/AFP/ Lehtikuva

Albert Einsteinin totesi vuonna 1945: ”Atomivoiman vapauttaminen on muuttanut kaiken paitsi meidän ajattelutapaamme.” Suomen ulkopoliittinen johto näyttää valitettavasti elävän ydinaseita edeltävässä ajassa: se ei ota huomioon, miten turvallisuuspoliittiset ratkaisut vaikuttava ydinsodan syttymisen todennäköisyyteen.

Yhdysvaltojen ja Venäjän ydinsotajärjestelmät eivät odota vastapuolen ensimmäisen ydinohjuksen saapumista maaliinsa. Ne laukaisevat vastahyökkäyksen pian sen jälkeen, kun on tehty havainto saapuvasta ydinohjuksesta. Tämä tekee vahingossa, virheellisen havainnon perusteella syttyvän ydinsodan täysin mahdolliseksi.

Monien asiantuntijoiden mukaan Venäjän satelliittijärjestelmä, joka valvoo ydinohjusten laukaisua, on selvästi huonompi kuin Yhdysvaltojen. Sen satelliitit havaitsevat mantereelta laukaistavat ydinohjukset myöhemmin kuin USA:n. Sukellusveneistä lähteviä ohjuksia Venäjän satelliitit eivät näe ollenkaan, joten ohjukset havaitaan vasta, kun ne tulevat tutkavalvonnan piiriin. Niinpä Venäjällä on paljon vähemmän aikaa reagoida havaintoihin, ja se joutuu pitämään ydinase”liipaisimensa” paljon herkemmällä kuin USA.

Harkinta-aika on vain joitakin minuutteja.

Mitä enemmän Yhdysvaltojen ja Venäjän suhteet kiristyvät, sitä enemmän vastapuolen pahantahtoisuuteen uskotaan ja sitä helpommin satelliitti- ja tutkahavainnot tulkitaan ydinohjuksiksi. Näin ollen kaikki toimet, jotka lisäävät sotilaallista jännitystä Venäjän rajoilla ovat erittäin vaarallisia ihmiskunnan eloonjäämisen kannalta.

Naton työntyminen entistä tiiviimmin lähelle Pietaria ja Murmanskia lisää varmasti jännitteitä kahden ydinaseblokin välillä. Suomen hallituskin myöntää tämän eduskunnalle antamassaan selonteossa.

Niinpä päätös liittyä Natoon lisäisi vahingossa syttyvän ydinsodan todennäköisyyttä ja olisi siksi täysin vastuuton.

Fingerpori

comic