Mielipiteet

Mielipide: Taas halutaan höllentää huumelakeja – Vaihtoehtoina ovat laillistaminen tai käyttäjien pakkohoito.

Kuva: Juhani Salo
Kuva: Juhani Salo

Yhteiskunta suhtautuu eri nautinto- ja päihdeaineisiin hyvin eri tavoin.

Nykyisin suhtaudutaan erittäin kielteisesti tupakointiin. Tuotteiden myynti tapahtuu ”tiskin alta.” Yleinen mielipide pyrkii rajoittamaan tupakointia julkisissa tiloissa ja jopa asunnon parvekkeella. Ei ole esitetty, että perustettaisiin tupakkahuoneita, joissa aktiivitupakoitsijat voisivat viettää iltaansa.

Yleisin päihde on ilmeisesti alkoholi. Sen liikakäyttäjät ovat suuri rasite yhteiskunnalle. Viinaa ei saa mainostaa. Jakelusta vastaa ensikädessä valtion monopoli. Ulkona nautittaessa itse pullon tulee olla pussissa (”pussikalja”). Kaikkialla on ”anniskeluhuoneita” eli ravintoloita.

Sitten on suuri joukko täysin laittomia huumeita, joiden käyttö, osto, myynti ja jopa hallussapito on laitonta. Nyt ilmeisesti lähinnä ”vihreät” haluaisivat perustettavan valvottuja käyttötiloja huumeiden käyttäjille. Näissä halukkaat voisivat rauhassa, poliisilta turvassa, piikittää itseään. Avustajat antaisivat puhtaita neuloja ja neuvoja. On jopa puhuttu siitä, miten avustajat voisivat tarkistaa huumeiden laadun ja onko annostus sopiva.

Nyt Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) nimeämä asiantuntijaryhmä ehdottaa tuoreessa mallissaan valvottujen käyttötilojen laillistamista. Toivossa, että näin ehkä saataisiin huumekuolemat vähenemään.

On kaksi vaihtoehtoa. Huumeiden käyttäjät pannaan pakkohoitoon taikka käyttö laillistetaan ja otetaan alkoholin tavoin valtion valvontaan.

Uusimmat

Fingerpori

comic