Mielipiteet

Mielipide: Tähän on tultu, kun asioihin ei ole puututtu ajoissa! Miten käy maailman ruokavarastojen?

Eduskunnassa on putkinäköä. Kuva: Mauri Ratilainen
Eduskunnassa on putkinäköä. Kuva: Mauri Ratilainen

Kun kuuntelin eduskunnan keskustelua 23.2., tuli melko murheellinen olo. Paljon puhuttiin, mutta..!

Mieleen tuli aika tasan kahdeksankymmentä vuotta sitten. Lämpömittari ”jämähti” pariksi viikoksi -39 asteeseen, eikä tarvinnut mennä kouluun!

Onneksi naapurin lasten kanssa voi leikkiä ja lisäksi olivat Helsingin serkut, jotka olivat tulleet sotaa pakoon ja osaksi ruuan puutteen takia. Kortilla sai silloin esimerkiksi ½ sokeria ja 433g lihaa kuukaudessa sekä 2dl maitoa sekä 200g viljatuotteita päivässä, jos sattui pitkän jonottamisen jälkeen saamaan. Usein mentiin nälkäisinä nukkumaan!

”Musta pörssi” kukoisti ja muutamat rikastuivat!! Suurin osa suomalaisista eli silloin ”terveellisesti”.

Nyt puhutaan jo maatalouden kriisistä. Tilanne on jo vuosia ollut kriittinen, mutta eihän meillä ole ongelmaa. Maitoa saa, jos joku vielä tarvitsee tätä pahimman saastuttajan tuottamaa ravintoa kaupan hyllyltä ja puolet ruoasta saadaan ”halvalla” ulkomailta!

Tasan 80 vuotta sitten kansaamme uhkasi suorastaan nälänhätä. Vain Saksan apu pelasti meidät siitä!

Maailman ruokavarastot ovat tietääkseni pienen joukon käsissä. Maailmassa ei tarvita suurtakaan kriisiä, kun ruuan saanti vaikeutuu tai ainakin tulee kallistumaan runsaasti. Ennakko-oireita on jo näkyvissä.

Mistä otettaisiin muuten rahat, jos tavaraa maailmamarkkinoilta saisikin, kun esim. metsät täytyy suojella, Ostettaisiinko raaka-aine kokonaan Venäjältä?

Kuokittaisiinko ruoan hankkimiseksi jälleen Helsingin puistot kasvimaaksi, kuten kesällä 1943 ja koululaisilla olisi jokaisella viljelypalsta kesällä hoidettavana? Puulämmitykselläkin voisi tulla kylmä, jos sitä saisi polttaa!

Jossakin maailmassa tilanne on toinen kuin meillä!

Kyselytunnilla 24.2. puhuttiin jo aivan eri sävyillä ja otettiin vihdoin ja viimein esille myös maatalouden kriisi ja ruokahuollon omavaraisuus, josta ministeri Leppä antoi jonkinlaisen kehotuksen asian hoitamiseksi vihdoin kuntoon.

Nyt puhutaan myös Natosta ja siihen liittymisestä. Asiasta ei keskusteltaisi, jos siihen olisi liitytty silloin, kun Venäjä oli heikoimmillaan -90-luvun alussa.

Jos vuonna 2014 ei olisi suorastaan naureskeltu Krimin ”vihreille miehille” ja tarjottu Putinille vapaat kädet, ei keskusteltaisi nyt Ukrainan tilanteesta. Nato, USA, EU ja YK antoivat ”vapaat kädet” miehitykselle samoin kun Kansainliitto antoi Saksalle vuonna 1939!

Meillä ei olisi ”pakolaisongelmaa”, jos 2015 ei olisi heitä houkuteltu tänne ja samalla polkaistu käyntiin laaja salakuljetussysteemi. Nyt tilanne on samantapainen, jos Ukrainasta lähtee suuret massat liikkeelle.

Suomi olisi monelle tuttu kohde ja paikkaisi eräillä aloilla olevan ja tulevaan työvoimapulan ainakin hetkeksi!

Jos Venäjälle asetetaan pakotteita, jotka koskevat miljardöörien pankkitilien sulkemista tai heidän matkustamisensa rajoittamista, ei siitä ole mitään hyötyä sen paremmin kuin ei muistakaan nyt esitetyistä pakotteista. Venäjällä ja Kiinalla on kummallakin ollut samanlaiset intressit lähialueidensa suhteen ja on edelleenkin. On mielestäni selvää, että Venäjä on varmistanut Kiinan suunnalta lisäapua oman parantuneen tuotantoonsa lisäksi mahdollisten pakotteiden paikkaamiseksi.

Uusimmat

Fingerpori

comic