Mielipiteet

Mielipide: Tarvittaisiin lastensuojelua lastensuojelulta

Kirjoittaja vaatii lastensuojelulain uudistamista. Kuva: Tapio Tuomela / FL

Kiireelliset lastensuojelun sijoitukset lisääntyvät kiihtyvällä vauhdilla, mutta onko syy yksinomaan perheiden tilanteissa vai suoritettavassa viranomaistyössä? Kurkistetaanpa hieman peiton alle siellä vuoteen toisessakin päässä ja tarkastellaan miten itse systeemi tällä hetkellä toimii.

Kun lastensuojelu törmää perheiden arkeen, astuu pirttiin yhä useammin viranomainen, joka on vain moniammatillinen kuori. Psykiatri, poliisi, päihdetyöntekijä ym. ym. kaikki samassa persoonassa, tosin ilman näihin tehtäviin vaadittavaa ammattitaitoa.

Tullessaan hänellä on rajaton valta perheen vanhempiin ja lapsiin nähden. Tälläisestä vallasta ei ikinä seuraa mitään hyvää. Lastensuojelun kirjaukset ovat Jumalan sanaan verrattavia totuuksia ja johtavat yhä useammin sijoituksiin kodin ulkopuolelle.

Tällä hetkellä valtakunnassa ei ole yhtään viranomaistahoa, joka todella tahtoisi tikullakaan tonkia kestävätkö kaikki päätökset päivänvalon.

Sen kyllä ymmärtää, saattaisihan sieltä takapihalta kaivaessa paljastua liian suuri henkisten ruumiitten hautuumaa. Lapsia, nuoria, jopa kokonaisia perheitä. Kovia sanoja , mutta valitettavasti todellisuutta.

Näissä kekkereissä toimintakulttuuri ja taloudelliset seikat näyttelevät suurta osaa. Varsinkin viimeksi mainittu vaatisi pikaisen selvityksen.

Lastensuojelulakia olisi uudistettava ainakin siltä osin, että mielivaltaisista päätöksistä päästäisiin eroon ja olisi ainakin viranomaistaho joka tosiaankin tutkii jos lastensuojelu hutkii eikä toimi lapsen parhaaksi.

Ps. Kun tuossa menneellä viikolla kuuntelin ns. ammattilaisten ja hieman vastuuhenkilöidenkin keskustelua lastensuojelusta, sain käsityksen, että viranomaisten kädessä olevaa keppiä pitäisi roimasti pidentää.

Kyllä kylmäsi keskustelun sävy. Siitä palautteesta jota niiltä ihmisiltä, jotka näiden viranomaistahojen myllynkivien väliin ovat jääneet, saa aivan toisen näkökulman. Palaute antaa ymmärtää, että viranomaisilla on jo nyt noin kuvainnollisesti piiska eikä keppi ja sen viuhinaa ei käytännössä kukaan valvo.

Uusimmat

Fingerpori

comic